Акторка Наталія Сумська у сотий раз зіграє «Незрівнянну»

00:27, 28.09.2022
Акторка Наталія Сумська у сотий раз зіграє «Незрівнянну»

Фото Валерії Ландар, надане Театром Франка (Наталія Сумська та Анатолій Хостікоєв у «Незрівнянній».)

Ювілейний показ  супераншлагової вистави «Незрівнянна»  з репертуару Національного театру імені Івана Франка відбудеться у столиці у Театрі на Подолі. Зірка театру і кіно Наталія Сумська 29 вересня зіграє роль Флоренс Фостер Дженкінс  у сотий раз !

 

Нагадаємо, постановку  за однойменною п’єсою  відомого сучасного англійського драматурга Пітера Квілтера здійснив Анатолій Хостікоєв у 2016 році. На радість глядачам у цій виставі акторське подружжя грає на сцені разом.  

 

Вперше «Незрівнянна» була показана у «Бірмінгемському репертуарному театрі» 2005 року — з подальшим прокатом у Лондонському The West End. Була номінована на престижну премію Лоуренса Олів'є як «найкраща нова комедія». Перекладена 15-ма мовами, поставлена в 22 країнах. Український переклад зробив Сергій Борщевський, і це стало першопрочитанням популярного твору в нашій країні.

 

Реальна американська піаністка і співачка (сопрано), одна з найперших представниць «маргінальної музики» Флоренс Фостер Дженкінс стала відомою завдяки  відсутності музичного слуху, почуття ритму і навіть, дехто стверджував, співочого таланту. Попри це, сама себе вона вважала неперевершеною вокалісткою.

 

«Флоренс  кудкудакала і волала, сурмила і вібрувала», — писав критик Даніель Діксон у 1957 році, згадуючи мадам Дженкінс (1868- 1944). Навіть її постійний протягом багатьох років акомпаніатор Косме Макмун ледь міг придушити сміх під час концертів вокалістки.

 

«Коли приходив час співати, вона забувала про все. Ніщо не могло її зупинити. Вона думала, що вона велика артистка», — розповідав Косме Макмун. Власне Флоренс міх публіки, що лунає з залу, розцінювала як прояв професійних  заздрощів.

 

Репертуар Флоренс Фостер Дженкінс складався з популярних сценічних  арій композиторів Верді, Моцарта, Штрауса, пісень Брамса, а також створених нею самою та піаністом  Макмуном. Часто мадам Дженкінс одягала для виступів «шикарні» сценічні костюми, які вона придумувала сама. Найвідоміший її образ був «Ангел Натхнення» — шовкова сукню з блискітками і картонними крилами за спиною…

 

Вокалістка збирала великі зали, але мала скандальну славу: одні їй аплодували, а інші — освистували. Артистка  навіть виступала у знаменитому «Карнегі-Холі».

 

«Вона стала «зіркою» завдяки » своїй харизмі й тому, що страшенно хотіла співати і заради цього могла перевернути гори, - підкреслює  Анатолій Хостікоєв.

 

- Складність цієї  п’єси полягала  в тому, що треба було поєднати глядачів (за сюжетом) і публіку в глядацькому залі. Наприклад, у  фільмі «Фостер Дженкінс» головну героїню грає легендарна голлівудська актриса Меріл Стріп. Я вважаю, що їй було легше розкривати образ Флоренс, бо  в кіно і театрі — різні закони. У стрічці публіка знає, на що реагує: мадам Дженкінс співає неправильно, а з екрану показують захоплення глядачів. А в театр публіка приходить послухати Наталію  Сумськ, тож було важливо захопити глядачів настільки, щоб коли почують фальш -  не починали свистати...»

 

Анатолій Хостікоєв зізнається: «Знаєте, я довго не міг збагнути, чому мій персонаж - саксофоніст Сейнт Клер і Дороті, чуючи фальш, все одно захоплено аплодують Дженкінс і в захваті від неї? Що це за обожнювання «бездарі»? І знайшов «ключик». Вона не завжди фальшивить, і є арії, де Сумська співає чудово. Я зрозумів, що Флоренс співає - як хоче! Сьогодні так, а завтра — інакше. Вона може клеїти дурня з оркестром (у нас все відбувається  «наживо» — і спів, і гра музикантів), вводити в оману публіку…

 

Нот лише сім, і весь час співати правильно дуже нудно, цікавіше поекспериментувати, інколи навіть дати «півня»... До речі, навіть маючи абсолютний слух, як у Наталії Сумської, погано співати дуже непросто! Для героїні головне співати так, як їй хочеться, порушуючи всі музичні закони. Так  може робити  лише непересічна особистість, якою була Дженкінс і якою є  Наталія Сумська».

           

«Незрівняна»  - це спільна робота чудової творчої команди: режисер Анатолій Хостікоєв,  сценограф - Сергій Маслобойщиков,  художник по костюмах - Наталія Рудюк,  композитор-аранжувальник, автор оригінальної музики - Іван Небесний,  головний диригент -Володимир Гданський,  головний хормейстер - Анатолій Навроцький,  балетмейстер - Дмитро Каракуц,  звукорежисери - Артем Орлюк, Олександр Кришталь, художники по світлу - Ганна Ваховська, Ярослав Марчук, інженери відеоряду - Олександр Рожков, Валентин Драгунов, Віктор Тарасенко.

       

Нині, через повномасштабну війну, головна сцена Національного театру імені Івана Франка не працює,  тому великі  вистави митці показують на різних майданчика нашої столиці. 29 вересня вони  працюватимуть у Театрі на Подолі. У «Незрівняній» глядачі побачать провідних акторів: Наталію Сумську (Флоренс Фостер Дженкінс), Анатолія Хостікоєва (Сейнт Клер),  Ірину Дворянин (Дороті) ,  Анастасію Добриніну (Марія), Вячеслава Хостікоєва  (Косме Макмун).

 

У виставі також приймуть участь артисти оркестру театру  -  Володимир Гданський, Ольга Брускова, Сергій Гданський, Анна Дацька, В'ячеслав Дембровський, Сергій Діденко, Людмила Дорошенко, Тетяна Гороховська, Тамара Єгорова, Олександр Казиміров, Артем Куцан, Володимир Лапченко, Геннадій Лімов, Олександр Міцкевич, Михайло Мищій, Станіслав Мороз, Антон Олендарьов, Михайло Омельченко, Неоніла Пономарьова, Іван Пташник, Володимир Сінчук, Олександр Скрябін, Олександр Трегубов та  Андрій Швець.

 

 Тетяна ПОЛІЩУК