Законспірований офіцер СБУ «Бурий» визволений з полону, відео

17:30, 22.09.2022
Законспірований офіцер СБУ «Бурий» визволений з полону, відео

«Бурого» особисто зустрів і привітав зі звільненням т.в.о. голови СБУ Василь Малюк. (Скріншот відео)

Співробітник Служби безпеки України з позивним «Бурий», який разом з іншими захисниками до останнього боронив Маріуполь на «Азовсталі» визволений з російського полону разом з іншими захисниками.

 

Перед тим, як потрапити до ворожого полону, він встиг на умовах конспірації передати свої шеврони. Тож російські окупанти не змогли з’ясувати його приналежність до вітизняної спецслужби.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ в четвер.

 

«Ми повернули співробітника СБУ, який до останньої хвилини пліч-о-пліч з «Редісом» боронив «Азовсталь». Перед тим як потрапити до ворожого полону, він встиг з дотриманням вимог конспірації передати нам свої шеврони», - йдеться у повідомленні.

 

Героя особисто зустрів і привітав зі звільненням т.в.о. голови СБУ Василь Малюк.

 

«Бурого» ж, у свою чергу, приємно вразило, що керівник спецслужби зберіг його шеврони і повернув йому їх.

 

«Для мене велика честь – особисто повернути ці шеврони як символ вашого повернення до команди Служби безпеки... Ці шеврони з нашою символікою, і ворог не мав їх бачити. Ви повністю виконали військовий і професійний обов’язок, ви – той, хто буде далі разом з нами розбудовувати Службу безпеки», – привітав бійця пан Малюк.

 

За словами керівника СБУ, повернення шевронів є дуже й дуже важливим. «Це мотиваційне для всього особового складу як СБУ, так і ГУР МО, так й інших наших суміжних силових структур», - додав пан Малюк.

 

До повномасштабного вторгнення росії «Бурий» працював у другому управлінні ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях із дислокацією в Маріуполі. Він займався протидією незаконним збройним формуванням так званої ДНР.

 

«Коли ворог пішов штурмом, «Бурий» разом з іншими колегами став на захист рідного міста. Координуючись зі штабом полку «Азов», він продовжив виконувати свою роботу: викривав російські агентурні мережі, коригувальників вогню та зрадників. Завдяки його роботі було отримано важливу інформацію від захоплених у полон окупантів, виявлено місця утримання українських полонених та ідентифіковано особи їхніх катів. Пізніше разом із бійцями ЗСУ «Бурий» брав участь у розмінуванні дороги, якою мали вивозити поранених», – зазначають в СБУ.

 

Варто відзначити, що серед захисників «Азовсталі» були й інші співробітники СБУ. Так, після удару бункерної бомби по одному з бункерів заводу зникли безвісти Василь Богач, колега і наставник «Бурого», та Олександр Супрунов, колишній боєць ЦСО «А» СБУ в Донецькій області.

 

Самого ж «Бурого» у квітні було поранено після танкового обстрілу.

 

 

Як повідомляла «УМ», ввечері 21 вересня з російського полону повернулися захисники "Азовсталі", серед них – лідери полку "Азов". 200 захисників були обміняні на Медведчука.

 

Пʼятеро командирів "Азова" перебуватимуть у Туреччині до кінця війни, але їм дозволено бачитись із рідними.

 

Серед звільнених захисники «Азовсталі» командир полку «Азов» Денис Прокопенко («Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина»), командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов (відомий по фото з пораненою рукою), пресофіцер «Азову» Дмитро Козацький («Орест»), голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, медик Катерина Поліщук («Пташка») та інші.