У Раді хочуть узаконити право військовополонених залишити військову службу

14:47, 21.09.2022
У Раді хочуть узаконити право військовополонених залишити військову службу

Бійцям, звільненим з полону, хочуть надати можливість залишати військову службу

У Верховній Раді групою народних депутатів був зареєстрований законопроєкт №8061 «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання права на звільнення з військової служби та відстрочки від призову під час мобілізації особам, звільненим з полону».

 

Обранці пропонують надати можливість звільнятися з військової служби бійцям, які повернулися з полону.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

 

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», якими надається право на звільнення з військової служби за власним бажанням військовослужбовцям, які повернулися з полону.

 

Окрім цього, запропоновано зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації особам, які були звільнені з військової служби у зв’язку з поверненням з полону.

 

Такі особи зможуть бути призвані на військову службу лише за їхньою згодою та лише за місцем проживання.

 

Крім цього, запропонована ініціатива уточнює, що жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу, мають право на відстрочку від призову під час мобілізації, можуть бути призвані лише за їхньою згодою та лише за місцем проживання.

 

Як зазначається у пояснювальній записці, наразі законодавство не враховує морально-психологічний стан звільнених з полону та подальшу спроможність виконувати службові обов’язки. Це не узгоджуються зі статтею 117 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, відповідно до якої репатрійовані особи не залучаються до військової служби. 

 

У разі якщо звільнений з полону військовослужбовець отримує висновок військово-лікарської комісії про придатність або навіть обмежену придатність до проходження військової служби за станом здоров’я, він зобов’язаний її продовжувати (висновок про обмежену придатність до військової служби за станом здоров'я в умовах воєнного стану може бути підставою для переведення, але не звільнення військовослужбовця), хоча морально-психологічний стан чи інші супутні проблеми є суттєвою перешкодою для ефективного продовження військової служби.

 

З огляду на це пропонується надати можливість звільнятися з військової служби бійцям, що повернулися з полону, та надавати відстрочку від призову під час мобілізації у майбутньому таким особам.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України» (щодо обрання запобіжного заходу до військовослужбовців, які вчинили військові злочини під час дії воєнного стану), яким передбачає арешт для військових, які вчинили воєнні злочини.