Рада ЄС затвердила додаткову допомогу Україні на 5 мільярдів євро

13:05, 20.09.2022
Рада ЄС затвердила додаткову допомогу Україні на 5 мільярдів євро

Рада ЄС вирішила надати Україні ще 5 млрд євро в формі довгострокових позик на пільгових умовах.

Виділення Україні макрофінансової допомоги в розмірі 5 млрд євро схвалено 20 вересня Радою Європейського Союзу.

 

Як інформує УМ, про це 20 вересня йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

 

«Європейський Союз підтримує Україну. Ми виконуємо свої обіцянки та допомагаємо гарантувати, що Українська держава та її ключова інфраструктура можуть продовжувати функціонувати попри агресивну війну росії.

 

На наступних засіданнях Ecofin (Ради ЄС з економічних та фінансових питань – УМ.) я буду наполягати на швидкому досягненні угоди щодо надання решти 3 мільярдів євро, для яких ми також повинні домовитися про розподіл цієї суми на позики та гранти», - заявив міністр фінансів головуючої в ЄС Чехії Збинек Станджура.

 

Зазначається, що цю макрофінансову допомогу в розмірі 5 мільярдів євро буде надано Україні у формі довгострокових позик на пільгових умовах.

 

Цей транш є вже другим в рамках реалізації запланованої макрофінансової допомоги Євросоюзу Україні на суму 9 мільярдів євро, про що було оголошено Європейською комісією 18 травня 2022 року та підтримано Європейською радою 23-24 червня.

 

У свою чергу український Мінфін заявив, що макрофінансова допомога ЄС у розмірі 5 млрд євро буде спрямована на фінансування першочергових потреб держбюджету та сприятиме збереженню фінансової стабільності України.

 

Як повідомляла УМ, Рада ЄС скасувала санкції проти Януковича за розкрадання коштів.