Японія подвоїть витрати на армію і матиме найбільший військовий бюджет у світі

12:35, 27.08.2022
Японія подвоїть витрати на армію і матиме найбільший військовий бюджет у світі

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда перевіряє військову техніку. (Фото: bloomberg.com)

Уряд Японії планує схвалити один з найбільших військових бюджетів у світі, внаслідок чого витрати на армію буде подвоєно протягом 5 років.

 

Зокрема, міністерство оборони країни має подати відповідний запит на 2023 фінансовий рік в останні дні серпня.

 

Як інформує Україна молода, ро це пише Bloomberg.

 

Зазначається, що правляча партія прем’єр-міністра Фуміо Кісіди розраховує подвоїти витрати за п’ять років з 5,4 трлн ієн (39,5 млрд доларів) цього року.

 

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), який відстежує витрати на оборону, витрати такого масштабу можуть підняти Японію з дев’ятого місця у світі за військовими витратами на ймовірне третє місце після США та Китаю.

 

Офіційний Токіо стривожило вторгнення росії в Україну, невдоволення Китаю Тайванем та ядерна зброя Північної Кореї. Саме це допомогло заручитися громадською підтримкою щодо збільшення оборонних видатків.

 

За даними Світового банку, три сусідні країни Японії, що володіють ядерною зброєю, також мають три найбільші збройні сили у світі із загальною чисельністю особового складу 5,5 мільйона осіб. Збройні сили Японії, відомі як Сили самооборони, налічують близько 231 000 осіб.

 

Крім купівлі обладнання, Японія стикається з необхідністю збільшити фінансування на менш помітні речі, такі як підвищення заробітної плати, боєприпаси, запасні частини і логістика.

 

«Ймовірно, більшість людей уявляють, що коли ми подвоїмо оборонний бюджет, то отримаємо набагато більше обладнання. Але справа не лише в тому, щоби купити більше речей», – сказав віцеадмірал у відставці, а нині професор Технологічного інституту Канадзави Тосіюкі Іто.

 

Міноборони Японії планує розширити арсенал новими ракетами та радіолокаційними системами, які можуть перехоплювати ракети з Китаю та Північної Кореї, а також бойовими безпілотниками.

 

Також японці хочуть виділити бюджет на спільну з Великобританією розробку винищувача наступного покоління.

 

 
Як повідомляла "УМ", у липні секретар Ради безпеки рф Микола Патрушев жахав російське суспільство тим, що Японія нібито активізувала реваншистські устремління щодо Курильських островів.