Іспанія посилює військову допомогу Україні додатковим озброєнням та бронетехнікою

12:34, 25.08.2022
Іспанія посилює військову допомогу Україні додатковим озброєнням та бронетехнікою

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес 23 серпня під час візиту до 35-го крила Повітряно-космічної армії на авіабазі Хетафе. (Фото: ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ - EUROP (EUROPA PRESS))

Про відправку додаткової військової допомоги Україні 24 серпня оголосило Міністерство оборони Іспанії.

 

Як інформує УМ, про це повідомила газета El Pais.

 

«Це тверде зобов’язання, яке розвивалося з початку цієї війни. Весь цей час наша країна не припиняла надсилати матеріали для законного захисту українського народу», – йдеться в повідомленні іспанського Міноборони.

 

До цього пакету військової допомоги увійшло близько 20 броньованих машин, 75 палет із боєприпасами для польової артилерії та повна батарея протиповітряної оборони, а також 1000 тонн дизеля вартістю приблизно €2,5 мільйони. І бронетехніка, і боєприпаси уже надійшли в розпорядження української влади.

 

Окрім зброї, в Україну хочуть відправити 30 тисяч одиниць військової форми для зими, 15,6 тисяч курток, 15 тисяч костюмів та кількох тисяч одиниць додаткового одягу. Відвантаження заплановане на вересень.

 

Посол України в Іспанії Сергій Погорельцев, однак, зазначив, що найбільше Україну цікавить постачання 155-міліметрових гаубиць і 122-міліметрових мінометів. Про це він уже повідомив уряд Іспанії. «Процес непростий, але ми працюємо і дуже вдячні», — сказав посол.

 

2 серпня уряд Іспанії повідомив, що не відправлятиме в Україну танки Leopard, які зберігаються на військовій базі в Сарагосі, через їхній непридатний стан. Країна провела експертизи і встановила, що ці танки неможливо використовувати, бо вони становлять ризик для людей.

 

Як повідомляла УМ, зброю Україна отримуватиме від виробників, а не з запасів США – Кірбі.