Український корвет отримав ім’я «Гетьман Іван Мазепа»

12:45, 19.08.2022
Український корвет отримав ім’я «Гетьман Іван Мазепа»

Корвет класу ADA. (Фото з відкритих джерел)

Перший корвет класу Ada, який зараз будується для ВМС ЗСУ в Туреччині, отримав ім’я «Гетьман Іван Мазепа».

 

Як інформує Україна молода, таку назву присвоїв корвету президент Зеленський, який підписав відповідний указ № 586 від 18 серпня 2022 року.

 

«З метою відновлення історичних традицій національного війська, увічнення пам’яті видатного українського державного діяча гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи постановляю:

 

Присвоїти корвету класу "Ada" Військово-Морських Сил Збройних Сил України ім’я гетьмана Івана Мазепи та надалі іменувати цей корвет – корвет «Гетьман Іван Мазепа», - йдеться в  указі глави держави.

 

Зауважимо, що будівництво корвета класу Ada для України реалізується в Туреччині на суднобудівному підприємстві в Стамбулі від вересня 2021 року.  Наприкінці грудня там почали збирати корпус корвета.

 

 

За словами командувача ВМС, Олексія Неїжпапи, на середину грудня, готовність корпусу першого корабля цього класу становила 75−80%.

 

Другий корабель цього класу, за попередніми планами, мав бути закладений у 2023 році.

 

Раніше планувалося, що до кінця 2022 року корабель із частковим оснащенням відбуксують в Україну на добудову. Протягом 2023 року на корветі мали встановити потрібне обладнання, озброєння і почати державні випробування.

 

Але через повномасштабне російське вторгнення, доля реалізації цих планів залишається невідомою. Принаймні з цього приводу в медіа раніше нічого не озвучувалося офіційними особами.

 

Контракт на будівництво двох корветів Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями в грудні 2020 року. Турецька компанія підписала меморандум з українським заводом «Океан» з Миколаєва, що має здійснювати встановлення озброєння, у разі якщо з ним підпишуть остаточну угоду.

 

Як повідомляла "УМ", ще рік тому Україна планувала побудувати потужний великий флот до 2035 року.