Ердоган не переконав Зеленського відновити перемовини з росією

22:22, 18.08.2022
Ердоган не переконав Зеленського відновити перемовини з росією

Ердоган, Зеленський і Гутерреш під час спільної пресконференції у Палаці Потоцьких у Львові. (Фото Офісу президента)

Президенту Туреччини Ердогану не вдалося переконати президента України Зеленського відновити перемовини з росією про припинення війни за столом переговорів.

 

Таку пропозицію турецький лідер висловив під час тристоронніх переговорів, які тривали 40 хвилин, за участю генсека ООН Гутерреша у Палаці Потоцьких у Львові в четвер.

 

Як інформує Україна молода, про результати переговорів розповіли Ердоган, Зеленський і Гутерреш під час спільної пресконференції.

 

За словами Ердогана, Туреччина готова надати всю необхідну підтримку, аби відновити переговори про припинення війни, зокрема на тих засадах, що були сформовані у березні в Стамбулі.

 

«Ми окремо вказали на підтримку міжнародним співтовариством відновлення дипломатичного процесу. Сподіваюся, що війну нарешті буде завершено за столом переговорів. З цим погоджуються Зеленський і Гутерреш. Вся справа в тому, щоб визначити найкоротший і найсправедливіший шлях до столу переговорів”, - сказав Ердоган.

 

І додав, що Туреччина готова знову відіграти роль посередника, щоб надати всі види підтримки для досягнення цієї мети.

 

Також він розповів, що в ході перемовин йшлося про обмін військовополоненими.

 

«Хочу сказати, що це питання нам не байдуже. Я вважаю, що ті, хто стежить за цим, намагаються відповісти на питання, що сталося з обміном полоненими», - сказав Ердоган.

 

Тоді як Володимир Зеленський наголосив, що не можна довіряти російській федерації, тому переговори з росією можна буде вести лише після виведення російських військ з усіх тимчасово окупованих українських територій.

 

«Пан Президент Ердоган сказав, що продовольча ініціатива дає можливість стати дипломатичним вікном домовленості щодо майбутнього припинення війни між Україною та росією. Я сказав свою думку пану президенту Туреччини: що віри немає російській федерації.

 

Вважаю, що у цьому вікні російська зброя, і тому дуже здивований, що вони (росіяни – ред.) готові до якогось миру. Не можуть люди, які вбивають, гвалтують, щоденно крилатими ракетами б'ють по наших цивільних містах, цивільній інфраструктурі, — не можуть хотіти миру. Тож спочатку, мені здається, вони повинні звільнити наші території», - сказав Президент України.

 

 

Водночас, генсек ООН більше цікавився питанням створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС.

 

За його словами, будь-яке потенційне пошкодження ЗАЕС було б "самогубством". Тож він закликав до "демілітаризації" району довкола АЕС та сказав, що терміново потрібна угода, щоб "відновити станцію як суто цивільну інфраструктуру та забезпечити безпеку регіону".

 

"У тісному контакті з МАГАТЕ Секретаріат ООН оцінив, що ми маємо в Україні матеріально-технічне забезпечення та потенціал безпеки для підтримки будь-якої місії МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції з Києва, якщо росія та Україна погодяться, ", - заявив генсек.

 

І додав: "Військова техніка та персонал повинні бути виведені з заводу. Необхідно уникати подальшого розгортання сил або обладнання на місці. Район потрібно демілітаризувати".

 

До речі, Ердоган також заявив, що стурбований ситуацією на Запорізькій АЕС та застеріг від повторення Чорнобильської трагедії.

 

"Нас хвилюють сутички на АЕС. Ми не хочемо пережити новий Чорнобиль. Ми на боці України і будемо на її боці й надалі", - сказав президент Туреччини.

 

Як повідомляла «УМ», Головне управління розвідки Міноборони України попереджає, що російські загарбники ймовірно влаштують провокацію на Запорізькій атомній електростанції у Енергодарі 19 серпня.

 

Ядерний шантаж росії став окремою темою розмови генсека ООН і президента України у Львові.