Кабмін закликають скасувати реорганізацію Довженко-центру

16:10, 18.08.2022
Кабмін закликають скасувати реорганізацію Довженко-центру

За добу петицію щодо скасування реорганізації Довженко -Центру підписало понад 2 тисячі осіб (Фото з відкритих джерел)

В Україні з’явилася петиція щодо скасування реорганізації Довженко-Центру.
 
Як інформує Україна молода, її опублікували на сайті Кабінету Міністрів.
 
Петицію розмістили одразу після новин про «ліквідацію» національного кіноархіву. За добу документ підписало понад 2 тисячі осіб.
 
«Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією нашого кіно»,– розповіла авторка звернення, культурна діячка Єлизавета Мамона.
 
За її словами, у “Науковому центрі кінематографії України”, якому мають передати усі кіноархіви, основним видом діяльності зазначена “вища освіта”.
У петиції йдеться, що в наказі не зазначили, куди переспрямують  кіноархівну та музейну колекції з Довженко-Центру. Авторка звернення наголошує, що усю спадщину ймовірно передадуть “сплячій” установі, яка з моменту заснування у 2011 році не здійснювала жодної діяльності.
 
«Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи – величезний удар по нашій культурній спадщині та по міжнародному іміджу української влади, насамперед під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам’ять і може вважатися підривом державності та зрадою національних інтересів»,– зазначила Єлизавета.
 
Нагадаємо, Держкіно видало наказ про реорганізацію “Довженко-Центру”, що може означати фактичну ліквідацію національного кіноархіву. Відповідати за кінематографічну спадщину України відомство доручає фейковій установі часів Віктора Януковича і на поталу кадрам глави ОП Андрія Єрмака.
 
До слова, на 75 Каннському кінофестивалі журі в категорії L’Oeil d’Or “Золоте око” присудило спеціальну нагороду фільму “Маріуполіс 2” литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого російськими загарбниками в Маріуполі на початку квітня.
 
Крім того, американський драматург і сценарист Бо Віллімон прибув до Бучі Київської області, щоб зняти документальний фільм про звірства росіян.
 
Як повідомляла УМ, Довженко -Центр не ліквідують, а планується його реорганізація шляхом створення двох нових державних підприємств, одному з яких передається фільмофонд.