Ткаченко підтримує демонтаж пам'ятника Катерині ІІ в Одесі

14:07, 17.08.2022
Ткаченко підтримує демонтаж пам'ятника Катерині ІІ в Одесі

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтримує ідею демонтувати монумент, однак рішення — за місцевими депутатами. (Фото з відкритих джерел)

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтримує думку про те, що пам'ятник російській імператриці Катерині ІІ в Одесі необхідно демонтувати, окрім цього кількість вулиць Олександра Пушкіна варто скоротити.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили на сайті МКІП 16 серпня. 
 
«В Україні досі є орієнтовно 400 вулиць імені Пушкіна. Нам стільки не потрібно…
Щодо пам'ятника Єкатерині ІІ в мене очевидна думка: навряд його потрібно залишати. Проте це першочергово має бути рішення одеських депутатів з відповідним зверненням до нас. Якщо воно надійде – не сумнівайтеся, ми дамо згоду»,— йдеться у повідомленні.
 
Ткаченко пояснив процедуру знесення пам'ятника.
Якщо пам'ятка належить до списку місцевої культурної спадщини, то місцева влада подає до Мінкульту рішення щодо виключення її з цього списку. У такому випадку пам'ятник можуть перенести на якусь алею радянських пам'ятників чи віддати до музею. 
 
«Тобто не обов'язково трощити»,– зазначив міністр. 
 
Якщо це національна пам'ятка, то МКІП вносить пропозицію до Кабміну, де ухвалюється відповідне рішення. 
 
«Ми просимо місцеві органи влади вирішувати, зважаючи на думки експертів, але також і на місцеві традиції чи історії, пов'язані з тим чи тим місцем»,– додав Ткаченко. 
 
За його словами, міністерство підтримує процес декомунізації і створив раду експертів із декомунізації та дерусифікації, проте МКІП не може наказувати закладам культури, що їм робити.
 
«Треба діяти відповідно до закону і не забувати, що ми толерантна європейська держава, а тому відмова від радянської спадщини має відбуватися прозоро з обговоренням експертів та з урахуванням нюансів регіонів»,—наголосив міністр та додав, що у МКІП створена та вже працює рада експертів з декомунізації та дерусифікації. 
 
Як повідомляла УМ, на тлі війни Росії проти України та викликаної нею дерусифікації 28 червня на сайті президента України з'явилася петиція з пропозицією знести пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ в Одесі.