Словаччина передала ЗСУ чотири гаубиці Zuzana 2

19:42, 13.08.2022
Словаччина передала ЗСУ чотири гаубиці Zuzana 2

Чотири гаубиці Zuzana 2 уже в Україні і готові до використання на передовій (Фото з відкритих джерел)

Україна отримала від Словаччини перші чотири самохідні артилерійські установки Zuzana 2.
 
Як інформує Україна молода, про це у своєму Telegram-каналі підтвердив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.
 
За його словами, іноземне озброєння калібру 155 міліметрів вже перебуває на території України. 
 
«САУ Zuzana 2 доїхали до України. 155-мм калібр для очистки території України від нечисті з триколором»,- написав Єрмак.
 
Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у Твітері  підтвердив відправку САУ Zuzana 2 до України та додав, що озброєння вже перебуває у розпорядженні військовослужбовців ЗСУ. За його словами, артилерійські установки готові до використання на передовій. 
 
«Словаччина допомагає захистити життя невинних українців! Раді підтвердити, що перші 4 словацькі гаубиці Zuzana знаходяться в руках українських збройних сил і готові до розгортання для захисту від російських агресорів»,—написав Надь.
 
Він додав, що ще чотири гаубиці будуть поставлені найближчим часом.
 
Словацьку самохідку обладнали сучасною автоматизованою системою управління вогнем, а навігація забезпечується супутниковою та інерційною системами. Над стволом розробники розмістили радіолокаційний вимірювач початкової швидкості польоту снаряду, а перехід САУ у бойове положення відбувається за дві хвилини.
 
Автоматичне заряджання забезпечує непогану швидкострільність - 5 пострілів за хвилину та 13 пострілів за перші 3 хвилини. 
 
 
 
 
Нагадаємо, 2 червня Україна і Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2.
 
САУ Zuzana 2 - самохідна артилерійська установка, яка оснащена гарматою калібром 155 міліметрів. Словацьке озброєння побудовано колісному шасі Tatra T815 8х8. Оновлена гармата дозволяє САУ Zuzana 2 відкривати вогонь на відстань до 41 кілометра - далекобійність перевищує показники найкращої російської установки 2С5М "Гіацинт" майже на 5 км. 
 
Як повідомляла УМ, Президентка Словаччини Зузана Чапутова приіхала з робочим візитом в Україну, відвідала зруйновані російськими агресорами Ірпінь та Бородянку, а також зустрілася із президентом Володимиром Зеленським.
 
Нагадаємо, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь підтвердив, що його країна передасть Україні 8 самохідних гаубиць Zuzana 2.