Справа Шеремета: суд продовжив розгляд за участі Антоненка, Дугарь і Кузьменко

13:41, 12.08.2022
Справа Шеремета: суд продовжив розгляд за участі Антоненка, Дугарь і Кузьменко

Убивство Шеремета: Антоненко, Дугарь, Кузьменко прийшли в суд (Фото: gazeta.ua)

Перше засідання після повномасштабного вторгнення росії в Україну щодо вбивства журналіста Павла Шеремета почалося в Шевченківському райсуді Києва.
 
До суду з'явилися підозрювані у виконанні злочину дитяча кардіологиня Юлія Кузьменко, військовий і співак Андрій Антоненко, військова медсестра Яна Дугарь. Усі троє категорично заперечують провину, 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє кореспондентка Gazeta.ua.
 
«Думаю, що це буде більш технічне судове засідання. Тобто, на ньому якось вибудовуватимуть повістку дня й вирішуватимуть, які інші засідання будуть проходити – щоб ми розуміли, як все далі ітиме по справі»,– розповіла Юлія Кузьменко.
 
Не знаю, скільки ця справа іще триватиме та коли закінчиться, заявила Кузьменко.
 
«Зараз у нас новий генпрокурор. І є сподівання, що можливо саме він передивиться всю цю бездоказову базу. Ми все чекаємо, щоб хтось незаангажований подивився на цю справу»,– сказала лікарка.
 
Вона додала, що продовжує працювати за фахом.
 
«Також намагаюся допомагати армії як волонтер. Проблеми в роботі були, коли я перебувала на нічному домашньому арешті й була обмежена в часі. Тоді неможливо було серед ночі їздити в операційну. Психологічно тяжко було. Бо ти – лікар, а тут отакі звинувачення»,– розповіла Юлія.
 
Справа має завершитися двома варіантами, заявив Андрій Антоненко.
 
«Чекаю на відмову від звинувачень або виправдувальний вирок. Не знаю, чому справа досі триває. Можливо, якісь процесуальні нюанси. Хоча ніхто не заважає подати клопотання про відмову від звинувачень, коли вже давно все очевидно. Думаю, що "мусора", які все це сколотили, не хочуть визнавати свою провину і, можливо, для них є сенс тягнути до вироку. Виправдувальний – значить так вирішив суд»,– сказав військовий.
 
Після виправдувального вироку в нас буде більше вільних рухів щодо притягнення до відповідальності тих, хто сфабрикував цю справу, додав Андрій.
 
«З самого початку це (справа і обвинувачення) була дискредитацією Збройних сил. Від побратимів із Сил спеціальних операцій я дізнався, що окрім мене намагалися заарештувати ще групу побратимів. Тобто, створювали штучну групу військових під цю справу. А Юля і Яна вже йшли як добровольці і волонтери, щоб очорнити…Така от підготовча стадія до повномасштабного вторгнення була ще тоді, але ковід їм усе наламав»,– заявив Антоненко.
 
Як повідомляла УМ, Павло Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року – його підірвали в авто. 12 грудня 2019-го в Нацполіції заявили, що в причетності до вбивства підозрюють музиканта й ветерана АТО Андрія Антоненка, дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко й військову медсестру Яну Дугарь.
 
Антоненка звільнили під домашній арешт у квітні 2021 року після 505 днів у слідчому ізоляторі. Кузьменко відпустили під домашній арешт у серпні торік, вона провела понад сім місяців у в'язниці. Дугарь з самого початку тримали під нічним домашнім арештом, а торік суд зняв із неї електронний браслет.
 
Усі троє заперечують причетність до вбивства. З 2020 року справу розглядає суд.