Олімпієць Віктор Петренко позбавлений президентської стипендії через проросійську позицію

12:20, 09.08.2022
Олімпієць Віктор Петренко позбавлений президентської стипендії через проросійську позицію

Фігуриста Петренка позбавили президентської премії за те, що тішив своїми виступами рашистів (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський відібрав президентську стипендію у олімпійського чемпіона Віктора Петренка через його виступ на льодовому шоу в росії.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили на офіційному сайті Офісу президента.
 
Зазначимо, що зовсім нещодавно другий віцепрезидент Української федерації фігурного катання Петренко зіграв одну з ролей у виставі Тетяни Навки - дружини прессекретаря президента Росії Володимира Путіна Дмитра Пєскова.
 
«У липні поточного року спортсмен виступив на льодовому шоу «Аленький цветочек» у Сочі попри розв'язану Російською Федерацією жорстоку війну проти України. Його вчинок засудили Національний олімпійський комітет та Українська федерація фігурного катання (УФФК).
 
Крім того, Віктор Петренко припинив участь у навчально-тренувальному процесі, підготовці спортсменів для національних збірних команд з олімпійських видів спорту та діяльності щодо розвитку громадського фізкультурно-спортивного руху. Ураховуючи вказане, УФФК внесла до Міністерства молоді та спорту подання про позбавлення його державної стипендії»,- повідомляється в офіційній заяві на сайті ОП.
 
Зауважимо, що до обов'язків Петренка входила координація міжнародної діяльності національної федерації. На момент початку широкомасштабної війни функціонер перебував в Україні.
 
За час повномасштабного вторгнення Росії Петренко виклав в Instagram єдиний пост зі словами "Ні війні" російською та англійською мовами. Відтоді жодних заяв на підтримку українських військових чи звинувачень на адресу Росії він не публікував.
 
Як відомо, Петренко виступав за збірну України на Зимовій Олімпіаді-1994. Але зупинився у кроці від нагороди - четверте місце в одиночному фігурному катанні.
 
Крім "золота" та "срібла" на Олімпіадах у 1992 та 1988 роках, Петренко здобув шість медалей чемпіонатів світу та чотири нагороди на рівні Євро
 
Як повідомляла УМ, раніше Верховна Рада позбавила 100 тисячної премії за найкращий результат на зовнішньому незалежному тестуванні одного з українських випускників— Олексія Чикалова. Рішення підтримали 263 нардепи..