Брехня росії не вплинула на постачання зброї Україні – Дмитро Кулеба

07:46, 09.08.2022
Брехня росії не вплинула на постачання зброї Україні – Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба каже, що російська брехня не досягає цілей. (facebook.com/dmytro.kuleba)

Маніпулятивний звіт Amnesty International та брехливий фільм CBS Reports підігравали російській пропаганді та завдали Україні інформаційного удару.

 

Але всі ці фейки та інші спроби росіян не завадили передачі Україні озброєння від західних союзників, бо ця брехня не досягає цілей.

 

Як інформує Україна молода, на цьому наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у соцмережах.

 

"Ще з квітня вони (росія - ред.) намагаються підірвати політичну готовність партнерів постачати зброю. росія робить на це максимальну ставку - десь власними руками та мережами ботів, десь через проплачені чи афілійовані ЗМІ, десь через філігранні проникнення в авторитетні іноземні медіа, десь просто допомагають корисні ідіоти", - зазначив глава МЗС.

 

За його словами, маніпуляції рф примітивні, але небезпечні: ніби зброя “зникає” або може потрапити “не в ті руки”, “підживлює конфлікт замість врегулювання”, тощо.

 

Пан Кулеба зауважив, що першу хвилю подібної брехні Україна збила ще в травні-червні. Мовляв, "росіяни, звісно, погані, але й українці не янголи" тощо. Нині ж росіяни заходять на друге коло.

 

"Я не знаю, чи маніпулятивний звіт Amnesty і брехливий фільм CBS, які вийшли майже одночасно, пов’язані з російським урядом. Але я точно знаю, що обидві організації та автори цих бездоказових “шедеврів” завдали несправедливого і нічим не спровокованого інформаційного удару по Україні абсолютно синхронно з російською пропагандою", - зазначив глава МЗС України.

 

Він констатує, що внаслідок скандалу і під шаленим публічним тиском AІ та CBS вибачилися, але ці "вибачення не менш недолугі, ніж їх причина".

 

Адже Amnesty написала лист журналістам із серії "ми позицію не змінюємо, але вибачте, якщо завдали вам страждань", а CBS визнали, що все перекрутили, видалили фільм і пообіцяли його змінити, але й у вибаченні "напустили туману" про постачання зброї.

 

Тож Україну такі вибачення категорично не влаштовують, зазначив глава української дипломатії. За його словами, від CBS Київ чекає проведення внутрішнього розслідування та публічного з’ясування, хто допустив в ефір російську пропаганду та з якою метою, а від Amnesty - "що ця інституція приборкає свою гординю і вибачиться не лише за біль, завданий українцям, а й за зґвалтування правди і реальності цієі війни".

 

"Але є і гарні новини. Вся ця брехня наразі не досягає цілей. Жоден партнер чи організація у спілкуванні з Україною не озвучували закидів, подібних до маніпуляцій Amnesty чи CBS. І ця брехня жодним чином не вплинула на постачання зброї і не підірвала високий рівень довіри між Україною та партнерами", - заявив пан Кулеба.

 

Міністр зазначив, що партнери чудово знають, де, скільки і чого передали та як це використовується: «На щастя, інформацію вони отримують не від Amnesty та CBS».

 

Він також закликав українців нагадувати в соцмережах, під час контактів із журналістами та експертами, з простими громадянами інших країн, що Україна потребує більше зброї для перемоги, а також поширювати лише офіційну інформацію від уряду України та її партнерів.

 

«Команда президента Зеленського продовжує системну роботу з протидії російським маніпуляціям. Але це битва, в якій ніколи не вдасться перемогти раз і назавжди. Росіяни отримують по пиці, відходять, а потім заходять на нове коло. Тому потрібно об’єднувати всі зусилля», - підсумував міністр Кулеба.

 

Нагадаємо, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк спростував подану в документальному фільмі телеканалу CBS інформацію про те, що поставлена Заходом зброя нібито не доходить до українських військових, і заявив, що вкидами про «чорний ринок зброї» росія прагне дискредитувати Україну в очах західних суспільств.

 

Фільм «Озброюючи Україну» вийшов на телеканалі CBS 4 серпня. У ньому, серед іншого, засновник військової компанії Mozart Group, яка спеціалізується на тренуванні військових, Енді Мілборн стверджує, що частина західного озброєння — дрони, бронежилети, каски тощо — не доходить до лінії фронту.

 

Як повідомляла «УМ», в опублікованій у минулий четвер доповіді правозахисної організації Amnesty International йдеться про те, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення нібито наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

 

Президент Зеленський заявив, що опублікований звіт Amnesty "пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву".

 

Не дивно, що у понеділок Міністерство оборони США санкціонувало надання Україні найбільшого з усіх попередніх нового пакету військової допомоги на суму 1 млрд доларів.