Іспанія не відправлятиме в Україну німецькі танки Leopard

17:09, 02.08.2022
Іспанія не відправлятиме в Україну німецькі танки Leopard

Іспанія передумала надавати Україні обіцяні танки Leopard, нібито через їхню несправність

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що її країна не буде відправляти в Україну німецькі танки Leopard, оскільки вони нібито «перебувають в абсолютно несприятливому стані».
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання El Mundo.
 
«Сьогодні ми розглядаємо всі можливості, але я вже можу вам сказати, що Leopard, які багато років не використовувалися, неможливо відправляти в Україну, тому що вони знаходяться в абсолютно несприятливому стані»,– зазначила політикиня.
 
За словами міністерки, були проведені відповідні випробування, в ході яких з’ясувалося, що танки не можна використовувати.
 
«Ми не можемо їх надати, тому що це буде ризик для людей»,— додала Маргарита Роблес.
 
Танк Leopard 2 — один з найвідоміших та найпопулярніших танків другої половини XX сторіччя. Він розійшовся тиражем понад 3600 одиниць та у бронетанковому світі є справжньою «іконою». У ньому дійсно вдалось вдало поєднати всі характеристики машини.
 
Своє коріння танк бере з німецько-американського проєкту 60-х років MBT-70, який згодом розділився на дві окремі національні розробки — майбутні Leopard 2 та ще один відомий танк M1 Abrams.
 
А щодо дальності знищення цілей, то зазначається, що Leopard 2 здатний вести ефективний вогонь на дальності до 5 км під час руху по бездоріжжю.
 
Водночас ходові характеристики машини 55-тонної машини забезпечуються 1500-сильним 12-циліндровим турбованим дізелем, який забезпечує питому потужність на рівні 27.3 к.с./т, що є вкрай високим показником. Для розуміння у Т-72Б3 - 24,6 к.с./т, а у Т-90М "Прорыв" - 23,5 к.с./т.
 
Це також впливає і на швидкість машини, яка становить до 68 км/год. Також слід зазначити, що танк має реверсний хід на рівні 31 км/год, що має величезне значення в ситуації, коли необхідно відійти з поля бою. Крім того, для повного розвороту на одному місці Leopard 2A4 необхідно всього 10 секунд.

Як повідомляла УМ, десять танків Leopard 2A4 і двадцять бронетранспортерів M113 — таку військову допомогу погодило Міністерство оборони Іспанії для України.