Зеленський закликав українців евакуюватися з Донеччини

23:29, 30.07.2022
Зеленський закликав українців евакуюватися з Донеччини

Зеленський закликав українців виїхати з Донецької області. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вкотре закликав українців виїхати з Донецької області.

 

За його словами, урядове рішення про обов’язкову евакуацію з Донецької області є, все організовується. Йдеться про повний супровід, повну допомогу – і логістичну, і виплати.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський заявив у відеозверненні в ніч на неділю, 1 серпня.

 

Глава держави закликав почути його всіх тих наших людей, які ще залишаються на Донбасі, у зонах найжорсткіших боїв:

 

«Потрібно тільки рішення від самих людей, які досі його не ухвалили для себе. Їдьте, ми допоможемо».

 

Верховний Головнокомандувач наголосив: «Там сотні тисяч людей, десятки тисяч дітей… Багато хто відмовляється виїхати… Але це справді потрібно зробити. Це рішення все одно доведеться ухвалювати. Все одно! Повірте мені.

 

І що раніше це буде зроблено, що більше людей виїде з Донецької області зараз, то менше людей російська армія встигне вбити.

 

Тому, якщо у вас є змога, говоріть, будь ласка, з тими, хто ще залишається в зонах бойових дій на Донбасі. Будь ласка, переконуйте їх, що виїхати потрібно, а особливо якщо це сім’ї з діточками. Якщо у вас є змога допомогти переселенцям – зробіть це».

 

За словами Президента, «ми – не Росія, саме тому для нас кожне життя має значення».

 

І додав, що влада буде використовувати всі доступні можливості, щоб урятувати якнайбільше життів і щоб по максимуму обмежити російський терор.

 

«На цьому етапі війни для Росії терор – це основна зброя. І тому основне завдання кожного українця, кожного захисника свободи й людяності у світі – робити все, щоб ізолювати державу-терориста і щоб захистити якнайбільше людей від російських ударів», - сказав Зеленський.

 

Президент також наголошує, що після масового вбивства українських полонених в Оленівці світ має не лише засудити цей злочин рф, але й визнати росію державою-спонсором тероризму.

 

«Недостатньо лише засудження на рівні політичної риторики. Це масове вбивство. Які після цього можуть бути відносини з терористами, який може бути бізнес з такою країною?

 

…Формальне і юридичне визнання Росії державою-терористом, зокрема визнання від Держдепу США, потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу. Таке рішення автоматично ускладнить існування для держави-терориста, автоматично розірве різноманітні політичні і бізнесові зв’язки, які інакше Росія зберігатиме.

 

Все це відбудеться, 100%. Це доведеться робити. Питання лише у часі та у форматі ухвалення цього рішення. І чим швидше це буде, тим менше зла Росія встигне зробити».

 

Зеленський обіцяє, що всі докази злочину окупантів в Оленівці будуть зібрані, як будуть знайдені всі, хто "погоджував, організовував, хто підривав цих людей, хто знав про це".

 

"Але все ж таки цього зараз замало. Обов’язково мають бути юридичні кроки світової спільноти по відношенню до держави-терориста", - підкреслив він.

 

Як повідомляла «УМ», днями міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала жителів Донецької області готуватися до евакуації.