Омбудсмен заявив про початок процедури повернення тіл загиблих у Оленівці

13:45, 30.07.2022
Омбудсмен заявив про початок процедури повернення тіл загиблих у Оленівці

Фото після теракту, здійсненого російськими агресорами над українцями в Оленівці

Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовослужбовців у Оленівці Донецької області, які загинули унаслідок теракту рф.
 
Як інформує Україна молода, про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у ефірі українських телеканалів.
 
«Я звернувся і з тим, щоб обов’язково мені надали можливість відвідати наших поранених героїв. І ми почали процедуру повернення тіл загиблих наших військовослужбовців, які там трималися», - поінформував омбудсман.
 
Водночас він зазначив, що не сказав, що Україна розпочала якісь домовленості щодо цього питання. Лубінець заявив, що мова йде про відповідний запит щодо, у тому числі, повернення тіл загиблих на підконтрольну українській владі територію, щоб родичі могли їх отримати.
 
«І наразі ми ведемо цю процедуру. Офіційно цю процедуру ми всі запустили»,- сказав уповноважений.
 
За його словами, якщо аналізувати цей заклад у Оленівці, то там є порушення усіх Женевських конвенцій.
 
«Зокрема, у принципі ця установа не може бути розрахована на таку кількість громадян - там тисячі людей перебували. І ми неодноразово піднімали питання перед міжнародниками, перед, у першу чергу, МКЧХ, щоб вони мали туди доступ і фіксували порушення умов тримання, кількість людей, тощо», - уточнив він
 
Лубінець висловив думку, що міжнародники мають туди приїхати і взяти усі матеріали для експертизи.
 
«Це не будуть робити українські експерти, і на наш погляд, це не мають робити експерти рф – це мають робити міжнародні експерти з різних інституцій, по всьому світу, щоб максимально об’єктивним було розслідування цього злочину», - поінформував він.
 
Посадовець зазначив, що свідчення поранених українців будуть слугувати додатковим доказом того, що насправді там відбулося, - як відбувався процес переведення, що казали військовим, чому їх переводять, чому саме у цей барак.
 
«Тим більше що наскільки ми знаємо, якихось інших позитивних змін в умовах тримання – там нічого подібного не було. Тому запитань наразі багато, але повірте, ми робимо все, що можемо, що ми маємо робити», - сказав він.
 
За словами омбудсмана, наразі представники України вимагають, що поки росіяни не допускають туди представників української держави, то нехай допустять туди міжнародників.
 
Як повідомляла УМ,  за фактом обстрілу рф Оленівки Донецької області, унаслідок чого загинуло близько 40 та було поранено 130 осіб правоохоронці відкрили кримінальне провадження.
 
У селищі Оленівка під Маріуполем на Донеччині розташовані дві фільтраційні тюрми загарбників. Тут утримуються колишні правоохоронці, проукраїнські активісти, «неблагонадійні» до винесення вироку або проходження фільтрації, волонтери, які евакуювали маріупольців. Також була інформація, що сюди привезли з Маріуполя полонених українських військових.
За наявною інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».