Мобілізація: Генштаб ЗСУ вчергове уточнив в яких випадках потрібен дозвіл на виїзд з області

20:45, 05.07.2022
Мобілізація: Генштаб ЗСУ вчергове уточнив в яких випадках потрібен дозвіл на виїзд з області

Дозволи на виїзд перевірятимуть на блокпостах. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Справжній суспільний резонанс викликала ранкова інформація Генштабу ЗСУ про те, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника військкомату (ТЦК та СП).

 

Після цього протягом дня уточнення знову наводили Генштаб ЗСУ, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залежний, представники Міноорони і під вечір – знову ж таки Генштабу ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, українці під постами військових на цю тему обурюються, що все нові та нові уточнення часто суперечать одне одному і не роз’яснюють порядок видачі і перевірки дозволів на виїзд, а навпаки – заплутують його.

 

В останньому повідомленні полковник Генштабу ЗСУ Олександр Хлись заявив, що для виїзду за межі областей військовозобов’язані мають отримати дозвіл у територіальних центрах комплектування.

 

Мовляв, ця норма вже була у законодавстві України до початку війни, проте вона не вважалася гостро необхідною.

 

«Якщо людина переміщується в межах однієї області – не треба дозвіл. Якщо в межах міста Києва та Київської області – теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані та отримати такий дозвіл», – сказав в ефірі національного телемарафону пан Хлись.

 

За словами полковника, дозвіл діятиме 30 діб, а потім його знову можна буде отримати в ТЦК.

 

Цей захід стосується військовозобов’язаних, оскільки зараз заклик йде щодо мобілізації саме цієї категорії осіб.

 

«Вона також дається для призовників, але цю категорію ми зараз не закликаємо. Це ті громадяни, які навчаються у вищих навчальних закладах та здобувають освіту», – уточнив Хлись.

 

І додав, що Генштаб працює з Мінцифрою, щоб спростити отримання дозволів через застосунок Дія, але це справа не найближчого часу, бо дані військовозобов’язаних не повинні потрапити до ворога. Адже є певні питання щодо обмеження доступу до такої інформації.

 

 

Перед тим у Міноборони пообіцяли зберегти баланс між правом громадян на вільне пересування та порядком контролю за мобілізаційним ресурсом.

 

Зокрема, речник Міноборони України Олександр Мотузяник заявив: «Поки жодної паніки, всю інформацію доведуть. І повірте, відповідного балансу між забезпеченням права громадян на вільне пересування, а також між порядком контролю за мобілізаційним ресурсом дотримають. Наразі триває процес удосконалення чинної нормативно-правової бази».

 

За його словами, оскільки в країні йде війна, то держава має володіти інформацією про мобілізаційний ресурс.

 

«Керівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на місцях також повинні володіти інформацією в рамках своєї компетенції та знати, де знаходиться цей наш мобілізаційний ресурс, щоб знати, як діяти у разі виникнення додаткових подій чи ситуацій, коли треба буде активізувати цей процес», – повідомив речник Міноборони.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Генштаб ЗСУ оприлюднив інформацію про те, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 

Тоді як Головнокомандувач ЗСУ Залужний каже, що державі потрібні всі військовозобов'язані під час війни.

 

Користувачі соцмереж, навпаки, вважають, що цю норму законодавства актуалізували саме зараз (ще й не роз’яснивши суспільству все докладно) не для того, щоб видавати дозволи на виїзд(бо не це є метою), а для того, щоб одразу мобілізовувати тих, хто прийде до військкоматів за таким дозволом. І вважають, що фактично держава ще більше порушує конституційне право на пересування та ледь не запроваджує кріпацтво.