Прем'єрка Швеції привезла до України лист Карла ХІІ про визнання незалежності Запорізької Січі

22:49, 04.07.2022
Прем'єрка Швеції привезла до України лист Карла ХІІ про визнання незалежності Запорізької Січі

Магдалена Андерссон привезла в Україну особливий подарунок – копію листа Карла ХІІ з національного архіву Швеції. (Фото Офісу президента)

Прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон привезла до України копію листа короля Карла ХІІ з інструкцією про визнання Запорізької Січі як незалежної держави.

 

Лист монарха датовано 1711 роком. Він написаний королем Карлом XII у місті Бендери (Молдова).

 

Як повідомляє Україна молода, копію листа пані Андерссон вручила Президенту України Володимиру Зеленському під час спільного брифінгу в понеділок.

 

За її словами, вона привезла в Україну особливий подарунок – копію листа Карла ХІІ з національного архіву Швеції, написаного 1711 року з приводу Пилипа Орлика.

 

«Він ( Карл ХІІ – Ред.) там дає настанови шведському послу в Константинополі (Стамбулі – Ред.), щоб він визнав Запорізьку Січ як незалежну державу, як суб’єкт міжнародного права, щоб не було утисків від московського царя. Я думаю, що це дуже добре вкладається в теперішній політичний контекст. Уже на початку 18 століття наш король тоді був вражений козаччиною і козацькою демократією», - сказала премʼєркаШвеції.

 

Магдалена Андерссон додала, що через 300 років одним з успішних проєктів Швеції в Україні є муніципальне самоврядування і демократичні низові процеси.

 

 

У свою чергу Володимир Зеленський продемонстрував документ та зачитав фрагмент з його перекладу: «Щоб якнайшвидше втілити в життя статтю про волю України та всіх козаків, щоб всій Україні і Війську Запорізькому при нинішньому полководцю Пилипу Орлику повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більш ніколи не підлягав покорі чи захисту царя».

 

Пані Андерссон також зазначила, що її візит демонструє підтримку та солідарність Швеції з Українською державою та її народом у цей складний час.

 

Прем’єрка рішуче засудила російські злочини проти цивільного населення, зокрема дітей, та руйнування, заподіяні Україні.

 

Вона зазначила, що дії Росії щодо блокування українських портів і Чорного моря підривають продовольчу безпеку України та світу.

 

«Російська агресія проти України має бути припинена. Росії не може бути дозволено досягати якихось цілей шляхом руйнування засад міжнародного права. Ми маємо далі підтримувати Україну, тиснути на Росію, зокрема санкціями, і наші зусилля мають тривати стільки, скільки потрібно», – заявила вона.

 

Магдалена Андерссон привітала Україну зі здобуттям статусу кандидата в члени ЄС і зазначила, що послідовно підтримує проведення реформ у нашій країні, які тривають навіть у такі складні часи.

 

Як повідомляла «УМ», прем‘єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон 4 липня перебуває з робочим візитом в Україні. У межах візиту вона відвідала визволені від російських загарбників Бучу та Бородянку Київської області.

 

У серпні 2021 року до України з Державного архіву Швеції у Стокгольмі вперше прибув оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика.