НАТО досі нічого масштабного для України не зробила – Кулеба

15:48, 04.07.2022
НАТО досі нічого масштабного для України не зробила – Кулеба

Якби ми були членами НАТО, війни не було б —Дмитро Кулеба

Глава МЗС Дмитро Кулеба піддав критиці НАТО як інституцію, яка на макрорівні з початку повномасштабного вторгнення Росії нічого не зробило для України.
 
Як інформує Україна молода, про це він заявив в інтерв’ю виданню «Лівий берег». 
 
«НАТО – це три складові. Це лідерство, генсек, секретаріат плюс військовий штаб, тобто військове крило, і держави-члени. НАТО нічого великого як єдність, як організація, не зробила. Ну це правда!»– наголосив дипломат.
 
Водночас він покладає великі надії на ухвалений нещодавно новий комплексний план щодо України.
 
«Це реструктуризація попередніх програм. Якщо це все запрацює так, як кажуть, я буду радий. Я вийду і скажу: «НАТО зробило велику справу”». Але на той момент, коли я висловив ту оцінку, я був стовідсотково правий. Як приклад, вони кажуть, що діляться з нами розвідданими. Я дякую, але ми всі прекрасно знаємо, чиї це розвіддані і хто з ними як ділиться. Але ми говоримо про великі речі, про порятунок країни»,– зазначив Кулеба.
 
Він додав, що НАТО не переписує історію щодо України, а йде в тій самій канві, в якій було. 
 
«Я не критикую НАТО, я прекрасно розумію, що якби ми були членами НАТО, цієї війни не було б. І я дуже хочу, щоб Україна була членом НАТО, але давайте тверезо, а не через призму релігії дивитися на всі ці речі», – сказав Кулеба. 
 
Разом з тим Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не бачить передумов, щоб НАТО змінило свою політику щодо набуття членства України в Альянсі.
 
«Тобто я очікую, що найближчим часом з боку НАТО продовжаться підтвердження, що «двері відкриті», і рішення Бухарестського саміту залишається в силі... Але я не бачу потенціалу в найближчій перспективі, щоб НАТО змінило свою позицію подібно до Європейського союзу і почало робити конкретні речі із забезпечення вступу України в Альянс», – зазначив міністр.
 
Як відомо, Генеральний секретар Єнс Столтенберґ заявив, що перед НАТО нині постали найбільші виклики з часів Другої світової війни, а президент Польщі Анджей Дуда заявив висловив надію, у майбутньому Україна обов’язково приєднаєтья до Альянсу.
 
30 червня на саміті НАТО в Мадриді країни-члени ухвалили рішення про виділення Україні нового пакету військової допомоги приблизно на €400 млн.
 
Як повідомляла УМ, 29 червня президент України Володимир Зеленський під час відеовиступу на саміті НАТО в Мадриді наголосив, що у час «надзвичайно агресивного» Кремля світу потрібен «надзвичайно сміливий» Північноатлантичний альянс. Він наголосив, що Україна зацікавлена у безпеці та стабільності на Європейському континенті у світі. Зеленський закликав країни-члени Альянсу допомогти Україні закінчити цю війну на полі бою, оскільки це в інтересах усього євроатлантичного співтовариства.

Читайте також: країни НАТО змінили статус Росії у відносинах з Альянсом та визначили іі як найбільшу та пряму загрозу для безпеки та стабільності в усьому євроатлантичному регіоні.