Окупанти масштабно крадуть воду з Дніпра для Криму: збитки склали 4 млрд грн

20:14, 02.07.2022
Окупанти масштабно крадуть воду з Дніпра для Криму: збитки склали 4 млрд грн

Дніпровська вода потекла до анексованого Криму

Російські загарбники крадуть дніпровську воду, направляючи її до окупованого Криму через Північнокримський канал, який розблокували кілька місяців тому.
 
Екологічна інспекція заявляє, що водозабір сягає 50 кубометрів на секунду, а збитки за її самовільне використання складають десятки мільйонів гривень на добу.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє ВВС.
 
Ще в березні Держекоінспекція повідомляла, що сума збитків за самовільне використання водних ресурсів народу України – 3268960 гривень на добу, а отже, станом на 2 червня —129-й день повномасштабної війни —росія заборгувала Україні вже понад 4 мільярди гривень.
 
Водночас заступник голови державного водного агентства Ігор Гопчак зауважив, що це лише приблизні цифри: російські військові не допускають українських співробітників на гідротехнічні споруди, тож стежити за витратами води доводиться лише через супутникові знімки.
 
«Ці цифри – це пальцем в небо. Точного підрахунку нема, це припущення»,
– зазначив Ігор Гопчак.
 
Воду, що надійшла у Північнокримський канал після силового захоплення російськими військовими гідроспоруд у Херсонській області в перші дні війни з Україною, безплатно отримають аграрії, рибні господарства та великі промислові підприємства Криму.
 
Зазначимо, Північнокримський канал розташований на Півдні України. Це одна з найбільших іригаційних споруд колишнього СРСР, що бере воду в річці Дніпро (у Каховському водосховищі).
 
До 2014 року канал забезпечував до 85% потреб Криму, проте після незаконної анексії Україна перекрила канал, яким вода з материкової частини потрапляла на півострів.
Українська влада наголошувала, що, згідно з міжнародним правом, окупаційна влада несе повну відповідальність за водопостачання та забезпечення населення цієї території іншими ресурсами.
 
Масовий забір рашистами води негативно впливає і на аграрні підприємства окупованої Херсонщини. Зрошувальна система області багато в чому залежала від наповнення Північнокримського каналу, але рівень води знизився.
 
«Це може призвести до надзвичайних наслідків екологічних, технічних і техногенних», — прогнозує Михайло Яцюк, директор інституту водних проблем і меліорації національної академії наук України.
 
Як повідомляла УМ, внаслідок регулярного бомбардування «Азовсталі», російські окупанти  могли спричинити витік десятків тисяч тонн концентрованого розчину сірководню. Ця отрута знищить все живе у Азовському морі.