Петиція про повернення в ефір «Еспресо», «П‘ятий» і «Прямий» набрала необхідну кількість голосів

08:23, 02.07.2022
Петиція про повернення в ефір «Еспресо», «П‘ятий» і «Прямий» набрала необхідну кількість голосів

Петиція про повернення в цифровий ефір каналів «Еспресо», 5 -й та «Прямий» набрала понад 25 тисяч голосів і може бути розглянута президентом

Електронна петиція до президента про повернення в цифровий ефір Еспресо, 5 каналу і Прямого набрала необхідні 25 тисяч підписів для подальшого розгляду.
 
Як інформує Україна молода, про це свідчать дані на сервісі електронних петицій.
 
Автором петиції є Ірина Гандзюк, збір підписів був оголошений 18 квітня і ще має тривати 16 днів, однак вона набрала 25054 голоси при необхідних 25 тисяч. 
 
«4 квітня державний концерн РРТ без попередження викинув з ефіру три загальнонаціональні мовники. Мовлення українських незалежних телеканалів Еспресо, 5-го і Прямого було незаконно припинено в період, коли в Україні триває війна з Росією, в тому числі інформаційна.
Свої дії керівництво концерну РРТ жодним чином не пояснює, а письмові звернення від телекомпаній ігнорує. Такими діями фактично обмежується свобода слова»,- повідомляють у петиції.
 
Окрім цього авторка зазначає, що виключення з ефіру українських телеканалів під час війни є нічим іншим, як підривною диверсійною роботою, яка завдає шкоди національним інтересам України, уряду та Президенту України. Україна проклала довгий шлях до членства в ЄС, і незаконне виключення з ефіру українських телеканалів може поставити під сумнів відповідність України критеріям членства в ЄС та готовності охороняти свободу слова.
 
«Ми переконані, що тільки дотримуючись єдиної інформаційної політики, принципів свободи слова та верховенства права нам вдасться перемогти не лише інформаційну навалу ворога, а й наблизити спільну перемогу України над агресором», – йдеться в тексті петиції. 
 
Як повідомляла УМ, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув Еспресо, Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали звернулися до президента, РНБО, СБУ, Міноборони і Нацради з питань телебачення та радіомовлення з листами щодо відключення мовлення. Телеканали вимагають від Концерну РРТ відновити мовлення каналів. 
 
9 травня Держспецзв'язку заявила, що Еспресо вимкнули з цифрового ефіру на виконання рішення РНБО.
 
30 травня радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, заявив, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та Еспресо) вимкнули з цифрового ефіру, тому що частково вони транслювали П.Порошенка, це нібито несе шкоду через “нарцисизм” екс-президента і це питання Радбезу.