Головнокомандувач УПА Роман Шухевич народився 115 років тому

13:47, 30.06.2022
Головнокомандувач УПА Роман Шухевич народився 115 років тому

Генерал УПА Роман Шухевич (Фото: Фейсбук Богдан Червак)

Генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА Роман Шухевич народився 30 червня 1907 р.

 

Як інформує УМ, про це 30 червня нагадав нинішній Голова у ОУН Богдан Червак у Фейсбуці.

 

А чим, власне, вирізняється генерал УПА Роман Шухевич з-поміж інших борців за визволення української нації від окупантів?

 

Відповідь на це питання може бути лише одна. Генерал Шухевич – творив бойовий дух нашої Нації. Його життя і боротьба – яскравий приклад того, що поневолена нація має право і обов’язок із зброєю в руках виборювати свою незалежність і державність. Він, як ніхто інший, розумів: власну державу не можна випросити у ворогів, не вистачає навіть молитов; за власну державу треба боротися, при цьому – силою зброї.

 

Під час Другої світової війни у середовищі ОУН і УПА, а також з-поміж українців була поширена розповідь про наміри лідерів революційної УПА генерала Романа Шухевича та одного з лідерів ОУН під проводом Андрія Мельника Олега Ольжича створити Загін Смертників.

 

Перед загрозою московської окупації України Шухевич і Ольжич домовлялися про те, щоб із підготовлених представників двох ОУН утворити бойовий загін, який прорветься у глибокий більшовицький тил, щоб там у бою загинути геройською смертю.

 

Але не просто загинути, а створити новий героїчний міт Нації, залишити у її свідомості ще один прецедент Крутів – цього символу непереможності українського народу.

 

З різних причин двом героям не вдалося втілити у життя свій намір. Але ця розповідь – урок для Нації. У важкий час маємо об’єднувати свої сили. Цей урок особливо актуальний сьогодні, коли Україна, перейшла до реального захисту нації, її честі й гідності у війні з Московською імперією.

 

Ще один важливий урок, що його своєю кров’ю написав генерал УПА Шухевич. У наших лавах не сміє бути зневіри. Якщо ми справді вважаємо себе послідовниками не стільки слави, а передусім справи за яку боролися полковники Євген Коновалець і Андрій Мельник, Олег Ольжич, Степан Бандера та Роман Шухевич, тисячі інших українських героїв, то маємо відкинути будь-який песимізм. Ще ніхто не збудував своєї держави, нарікаючи на ворога, піддаючись капітулянтським настроям.

 

Генерал Шухевич у набагато складніших умовах спромігся на ефективну боротьбу з ворогами нації. При цьому навіть не можна собі уявити, щоб він хоча б на мить піддався розпачу.

Генерал Роман Шухевич в авангарді нашої боротьби. І це запорука нашої перемоги у війні з Москвою!

 

Як повідомляла УМ, на 87 році життя 7 червня помер  Володимир Білінський — український публіцист, історик, автор бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва Ординська» та «Україна-Русь».