Українські вибухотехніки отримають від США нового найкращого роботизованого пса

10:19, 23.06.2022
Українські вибухотехніки отримають від США нового найкращого роботизованого пса

Робот Spot під час демонстрації у Версалі, Франція, у червні минулого року. (Фото: BERTRAND GUAY)

Передачу одного з двох роботизованих собак Spot погодила армія США. «Песик» розроблений компанією Boston Dynamics, для очищення українських територій від мін та інших боєприпасів після їхнього визволення від російських військ.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Foreign Policy.

 

За словами виконавчого директора компанії з розмінування HALO Trust, яка має кілька контрактів з урядом США на роботу в Україні, Кріса Вотлі, робопес буде використаний для знешкодження мінометних снарядів і касетних боєприпасів у раніше контрольованих росією районах поблизу Києва.

 

Spot може допомогти переносити боєприпаси до ями, дозволяючи саперам безпечно підривати їх партіями від 50 до 100 снарядів далеко від цивільного населення і не наражаючи на небезпеку жодну з 10 команд HALO, які нині працюють у Бучі та в Броварах.

 

Зазначається, що сапери все частіше використовують роботів у польових умовах, аби зменшити ризик підриву людей.

 

«Загалом Spot є ефективним інструментом для захисту людей від небезпеки, і робот часто використовується для огляду потенційно небезпечних матеріалів з безпечної відстані», - заявив директор із маркетингу й комунікацій компанії Ніколас Ноел.

 

Додамо, що робота-собаку Spot від Boston Dynamics залучили під час військових навчань, які проводила французька армія.

 

Як повідомляла УМ, розмінувати деокуповані території України за рік, а не за 3-5 після закінчення боїв, як планували раніше. Такі наміри мають у МВС.