В берцях і в камуфляжі: у Полтаві одружились депутати міськради-військовослужбовці

23.06.2022
В берцях і в камуфляжі: у Полтаві одружились депутати міськради-військовослужбовці

Від першого шлюбу Катерина має неповнолітнього сина. Вадим одружився вперше. (Фото зі сторінки Марини Бардіної у фейсбуці.)

Щодня в Україні на весільний рушник стають десятки пар закоханих, у яких хтось (зазвичай наречені) мають відношення до Збройних сил України.

 

Та нерідко одружуються військовослужбовець із військовослужбовицею.

 

Днями у Шевченківському відділі РАЦС Полтави був офіційно зареєстрований саме такий шлюб: сімейною парою стали відомі в місті люди — 32-річна Катерина Бабіч і 35-річний Вадим Ямщиков, обоє депутати міської ради.
    

На реєстрацію шлюбу молодята приїхали в однаковій формі — камуфляжній — і в однаковому взутті — берцях. Наречена, щоправда, встигла зробити зачіску, нанести макіяж, купити скромний букет і закріпити на голові довгу фату.
    

Урочиста церемонія прой­шла скромно, лише в колі найближчих друзів.
    

— Весілля було організоване за кілька годин, — розповідає подружка нареченої, депутатка Верховної Ради Марина Бардіна. — Зранку ми з Катею зустрілися просто випити каву. Провели такий собі дівич-вечір, чи, правильніше сказати, дівич-ранок. А вже в обід вони з Вадимом — такі красиві — стояли на весільному рушничку й обіцяли кохати одне одного і в радості, і в горі. Обручки, фата, поцілунки під «гірко», гудки весільного авто... Неймовірний день і неймовірні емоції. Історія, яку ці двоє переповідатимуть своїм дітям. Дуже пишаюся мати таких друзів, бажаю їм щасливого довгого життя.
    

Самі молодята ніяк не прокоментували яскраву подію у своєму житті, навіть весільних фото не виставили на своїх сторінках у соцмережах. Може, й правильно — щастя любить тишу.
    

Катерина з Вадимом зустрічалися до цього два роки. Війна підштовхнула їх до радикальних кроків.
    

Зігравши скромне весілля, чоловік з дружиною роз’їхалися по своїх підрозділах. Можливо, з часом вони переведуться в один, але поки що медовий місяць проводять окремо, опановуючи військову справу.

 

Вона служить у 116-й бригаді тероборони на території Полтавщини, яка перебуває в складі оперативного командування «Північ». Каже, важко, вільного часу практично немає, але легких шляхів молода жінка ніколи не шукала.
    

Перед тим як підписати контракт із ЗСУ, Катерина Бабіч працювала заступницею директора з розвитку Полтавського краєзнавчого музею й відповідала за нові технології та програми, грантову діяльність, маркетингову роботу.

 

А до того обіймала посаду заступниці керівника міського парку «Перемога». Саме завдяки її діяльності парк за півтора року значно оновився, в ньому додалося чимало цікавих нових локацій, майданчиків, він розцвів у буквальному розумінні цього слова. Як наслідок — у парк повернулися люди.
    

У жовтні 2020 року була обрана депутаткою міської ради, стала лідеркою руху «Зе!Жінки» в Полтаві.
    

Ще в ході передвиборчої кампанії між Катериною й Вадимом виникли почуття. Катин наречений був одним з місцевих ультрас, продавцем-консультантом торгових мереж, підприємцем, активним учасником Революції гідності, очолював громадську організацію «Асоціація ветеранів та учасників АТО Полтавщини», яка займається допомогою родинам полеглих бійців і належним вшануванням їх­ньої пам’яті. Обирався депутатом Полтавської міської ради.
    

Напередодні повномасштабного вторгнення російської армії в Україну депутат Ямщиков активно допомагав із формуванням територіальної оборони у Полтаві. А з початку повномасштабної агресії росії Катерина Бабіч очолила один із найбільших волонтерських штабів міста «Оборона Полтави».

 

Працювали разом з Вадимом та іншими полтавцями з активною громадянською позицією. Забезпечували бійців з Полтавщини, які воюють у гарячих точках, амуніцією, захисним спорядженням, технікою, медикаментами, транспортом тощо.
    

Зрештою, молоді люди самі взяли до рук зброю. Вадим вступив до лав ЗСУ 27 квітня, а через місяць Катерина приєдналася до лав тероборони. Вона перша жінка-депутатка Полтавщини, яка пішла служити.
 

P. S. На 15 червня з початку війни працівники Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) зареєстрували на Полтавщині понад 3500 шлюбів. Про це повідомили у Полтавській ОВА.

Публікацію підготовлено в рамках проєкту «Ми з України!», ініційованого Національною спілкою журналістів України.