За покликом кривавих «дєдов»: у центрі Києва відкрили виставку «Комунізм = Рашизм»

23.06.2022
За покликом кривавих «дєдов»: у центрі Києва відкрили виставку «Комунізм = Рашизм»

Експозиція не залишає байдужих. (Фото зі сторінки Ігоря Кулика у фейсбуці.)

У столиці на Михайлівській площі відкрили знакову виставку «Комунізм = Рашизм».

 

Мета експозиції — показати паралель між злочинами, які чинило керівництво СРСР, та сучасними злочинами росії, яка здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

 

Адже широкомасштабна військова агресія рф є продовженням геноциду СРСР, спрямованого проти українців. Зокрема, це чітко виявляється в таких проявах рашизму, як мародерство, масові вбивства, катування, переслідування носіїв української мови та культури. Все, що відбувалося в минулому столітті, продовжується й сьогодні.

    

Ініціатором створення виставки став Архів національної пам’яті. Директор Архіву нацпам’яті Ігор Кулик розповів про мотивацію його команди створити цю унікальну й потрібну експозицію.

 

 

«2022 рік назавжди увійшов в історію України. Мільйони українців стали жертвами повномасштабної війни, яку росія розпочала, а точніше продовжила проти України. Війна зачепила не лише українських військових, котрі стали в обороні країни, а й цивільне населення. У 2022 році українці сповна усвідомили справжню сутність політики росії з примусового насадження «русского міра». Цю ідеологію можна назвати одним словом — «рашизм», — наголосив пан Кулик.
    

Рашизм — не унікальне явище сьогодення. Насправді рашизм почався з комунізму. Їхні мета і дії — однакові. Тоталітарні режими для вбивства свідомо обирають найкращих.
    

Як і в ХХ столітті, так і тепер, уже в ХХІ, йде війна на суцільне фізичне знищення українців. Ми знову — у «розстрільних» списках, проходимо через фільтраційні табори, примусову депортацію, масові вбивства, зазнаємо катувань і мародерства. Обидва режими — комуністичний та рашистський — знищують усе українське: людей, культуру, мову, історію. Російські ракети руйнують наші церкви, музеї, школи, лікарні. Росіяни-«рашисти» навіть знову крадуть зерно.
    

«У комунізму і рашизму — однакові аргументи, схожі методи «роботи». Сучасні спадкоємці дєдов-«чєкістов» під тим самим «прапором» здійснюють такі ж злочини проти людяності. Вони горді за свою криваву історію. Навіть «могут павтаріть». І повторюють — звірства, вбивства, викрадення. У їхніх словах звучить бравада. Чому це повторилося знову через сотню років?

    

У школі за невиконане домашнє завдання ставлять низькі оцінки. А невивчені уроки на рівні держави загрожують повторенням людиноненависницьких експериментів у нових масштабах. З історії минулого своїх родин, історії України ми мусимо нарешті повторно вивчити тему «Комунізм в Україні у ХХ столітті». Ми зобов’язані правильно розставити осіб і героїв — «свій — чужий». І не боятися дізнатися про старе-нове чи когось «образити». Ми повинні уважно дослідити архівні документи. І що важливо — проговорити їх на належному рівні», — додав директор Архіву.
    

Виставку «Комунізм = Рашизм» кияни й гості столиці зможуть відвідати до 20 серпня, потім із центру міста вона переїде на лівий берег Києва, в парк Перемоги.