У Києві відкриють виставку про воєнні злочини росіян проти журналістів

12:41, 21.06.2022
У Києві відкриють виставку про воєнні злочини росіян проти журналістів

У Києві в Парку імені Тараса Шевченка 23 червня о 13:00 стартує фотовиставка The War Is Not Over Yet ("Війна ще не закінчилася"). Вона триватиме до 6 липня.

 

Як інформує УМ, про це повідомили місцеві ЗМІ.

 

Проєкт покликаний розповісти про тих, завдяки кому світ знає про війну, яку розвʼязала Росія проти України – йдеться про журналістів та журналісток, які загинули, були поранені, опинились під обстрілами, у полоні або зазнали переслідувань від початку повномасштабного вторгнення.

 

Медійники та медійниці залишають свою професійну діяльність і стають до лав Збройних сил України. Вони ведуть активну боротьбу на інформаційному фронті, фіксуючи хід війни і розповідаючи про неї правду світові. Завдяки українським журналістам, фотографам, операторам та фіксерам міжнародна спільнота дізнається про новини з фронту й бачить докази воєнних злочинів росіян.

 

Тепер, коли минає чотири місяці від моменту повномасштабного вторгнення, як ніколи важливо посилити увагу світу до України і нагадати всім: війна ще не закінчилася. The war is not over yet. Світові медіа мають продовжити висвітлення злочинів, які чинять російські окупанти, замість того, щоб поширювати деструктивні наративи про необхідність "територіальних поступок" та "компромісів" з боку України. Ця виставка – вияв солідарності з українськими медійниками та медійницями, які борються за правду, ризикуючи власним життям.

 

Ведучими відкриття стануть журналісти й телеведучі Юрій Макаров і Ольга Сніцарчук.

 

На момент підготовки виставки (15 червня 2022 року) було відомо про 33 загиблих українських та закордонних журналістів (дані Інституту масової інформації). 8 з них загинули під час виконання професійних обов´язків. 25 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань. Ще щонайменше 13 журналістів були поранені й щонайменше 15 зникли безвісти. Від початку повномасштабного вторгнення Росія вже скоїла понад 300 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

 

Подія відбуватиметься за підтримки: Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, Українського ПЕН, Інституту Масової Інформації, Центру прав людини ZMINA, Національного музею Революції Гідності, Львівського Медіафоруму, Премії імені Георгія Ґонґадзе, Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень.

 

Як повідомляла УМ, виставка «Комунізм = Рашизм» відкрилася на Михайлівській площі у Києві.