Україна хоче отримати від США план ленд-лізу на енергетику – Foreign Policy

12:01, 15.06.2022
Україна хоче отримати від США план ленд-лізу на енергетику – Foreign Policy

Танкер з американським зрідженим газом.

 

Сполученим Штатам Україна запропонувала угоду про постачання зрідженого природного газу за схемою ленд-лізу, щоб уникнути російського «задушення».

 

Як інформує УМ, про це пише ForeignPolicy.

 

За даними видання, керівники енергетики України пропонують Вашингтону та іншим західним столицям цілу низку можливих рішень, що дозволяють забезпечити постачання на майбутню зиму та збільшити внутрішнє виробництво.

 

Пропозиції передбачають забезпечення міжнародного фінансування для купівлі природного газу у великих експортерів на Близькому Сході та Північній Африці, розробку альтернативних маршрутів постачання та можливу угоду про ленд-ліз з Вашингтоном для імпорту американського зрідженого природного газу.

 

Глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко, який минулого тижня був у Вашингтоні для зустрічі з адміністрацією Байдена, заявив, що Україні потрібне фінансування у розмірі $8 мільярдів для фінансування імпорту 6 мільярдів кубометрів газу до зими.

 

За планом про ленд-ліз Україна хоче отримати близько 6 мільярдів кубометрів LNG, який доставлятиметься до Європи і потраплятиме в країну через трубопровід.

 

При цьому українська сторона планує розрахуватися із США після того, як буде збільшено внутрішній видобуток газу. "Вони здивувалися, почувши цю ідею, але її добре сприйняли", – цитує видання Вітренко.

 

Нагадаємо, що втравні США схвалили законопроєкт про ленд-ліз, який дозволяє більш ефективно надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

 

Як повідомляла УМ, радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль, яка результативно представляла інтереси України в газових спорах з рф у європейських судах,  вважає, що Кремль блефує, вимагаючи від деяких країн платити за газ рублями. Блефом Москви, на її думку, є і погрози перекрити постачання газу до Європи.