В Україні може не вистачити сховищ та елеваторів для нового урожаю

18:12, 14.06.2022
В Україні може не вистачити сховищ та елеваторів для нового урожаю

В Україні немає такої кількості зерносховищ, що вмістили б два річних врожаї

Через повномасштабне вторгнення росіі та заблоковані порти, Україна не змогла експортувати минулорічну зернову продукцію.
 
Тож уже незабаром країна може стикнутися із браком складських приміщень, сховищ та елеваторів  для 10-15 мільйонів тонн зерна нового врожаю.
 
Як інформує Україна молода, про це у вівторок під час віртуальної участі в засіданні Комітету Європарламенту із сільського господарства заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.
 
За його словами, до початку російської агресії 24 лютого Україна мала такі сховища в обсязі 75 мільйонів тонн. Але після початку війни, внаслідок руйнувань та тимчасової окупації території, ця потужність скоротилася до 60 мільйонів.
 
З урахуванням перспективи нового врожаю, Україні бракуватиме складських приміщень обсягом 10-15 мільйонів тонн зерна. Україна має намір компенсувати таку нестачу через зведення тимчасових модульних сховищ та використання пластикових контейнерів, але звертається до європейських партнерів з проханням надати свої сховища, особливо на головних транспортних шляхах, для тимчасового зберігання української продукції.
 
«Єдиним рішенням для поновлення експорту українського продовольства та для того, щоб уникнути поглиблення глобальної продовольчої кризи, є нанести поразку російським військам та повністю розблокувати українські порти, забезпечити регулярне судноплавство. 
 
Жодні інші тимчасові заходи та гуманітарні коридори не вирішать цього питання, оскільки в умовах війни вартість поставок та страхування буде надто високою, в той час як ситуація у Чорному морі залишатиметься вкрай небезпечною», - наголосив представник уряду України.
 
Він нагадав, що через російську блокаду українських морських портів понад 20 мільйонів тонн українського зерна не потрапили на світовий ринок. Блокада портів драматично скоротила експортні можливості України. У березні обсяг експорту становив 200 тисяч тонн, у квітні – 1 мільйон тонн, у травні - 1,8 мільйона тонн зерна, в той час як до початку війни такий обсяг експорту становив 5-6 мільйонів тонн зерна на місяць.
 
За словами Маркіяна Дмитрасевича, за всіх тимчасових заходів поточний рівень вивезення українського зерна на зовнішні ринки максимально може сягнути 2,2-2,4 мільйона тонн зерна.
 
Український урядовець звернувся до європейських парламентарів по допомогу в реалізації конкретних заходів для полегшення поставок українського зерна альтернативними шляхами. Зокрема, це стосується виділення спеціальних транспортних потужностей для українського зерна та терміналів у румунському порту Констанца, вдосконалення інфраструктури внутрішніх водних шляхів, зокрема, на річці Дунай, щоб повною мірою використовувати потужності українських портів Рені та Ізмаїл.
 
Дмитрасевич запропонував водночас використовувати порти Румунії також у реверсному напрямку, наприклад, для постачання в Україну пального.
Він висловився за прискорення митних та прикордонних процедур на кордонах ЄС. 
 
Зокрема, існує нагальна потреба довести потужність румунського порту Суліна до можливості одночасного оформлення до шести барж із зерном одночасно, - наразі така пропускна спроможність на кордоні не перевищує двох барж одночасно. Певні вдосконалення у діяльність порту можливо внести також за рахунок організаційних змін у його роботі та в організації трафіку торговельних суден.
 
Це ж, за словами українського урядовця, стосується роботи фітосанітарних та ветеринарних лабораторій як в Україні, так і в пунктах перетину європейських кордонів, що має скоротити час оформлення вантажних перевезень українського продовольства.
 
Враховуючи, що найефективнішим шляхом для уникнення глобального голоду є зупинення російської агресії проти України, заступник міністра аграрної політики та продовольства попросив європейських партнерів продовжити постачання зброї в Україну для її самозахисту, продовжити існуючі санкції та ввести нові обмежувальні заходи проти росії й білорусі, а також надалі підтримувати Україну в її боротьбі за власну незалежність та суверенітет.
 
Як відомо, у результаті російської агресії, що почалася 24 лютого, в портах України заблокованими є понад 20 млн т зерна, близько половини з якого призначалася для потреб Всесвітньої продовольчої програми ООН. Такі дії росії, яка продовжує морську блокаду, краде українське зерно з тимчасово окупованих територій України та бомбить українські сховища із зерном, загрожують світу виникненням глобального голоду.
 
Як повідомляла УМ, Сполучені Штати Америки попередили 14 країн не купувати в росії крадене українське зерно, адже кораблі рф заповнені саме зерном з України. Серед 14 країн в основному африканські, а також Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланка та Туреччина.