Польський Жешув отримав почесну відзнаку «Місто-рятівник»

19:59, 22.05.2022
Польський Жешув отримав почесну відзнаку «Місто-рятівник»

Анджей Дуда і Володимир Зеленський у Маріїнському палаці. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 355/2022 про присвоєння польському місту Жешув звання "Місто-рятівник".

 

За його словами, підписаний указ наголошує на особливій ролі польського міста Жешув, яке стало першим, що отримало таку відзнаку.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави повідомив під час візиту до Києва президента Польщі Анджея Дуди в неділю, передає Офіс Президента.

 

«Я ввів спеціальне почесне звання "місто-рятівник" для міст-партнерів нашої держави, які сьогодні роблять неможливе для допомоги нам, допомоги нашим людям, допомоги нашої армії.

 

Від імені всього Українського народу я висловлю велику подяку місту Жешуву – першому місту-рятівнику», - сказав Президент.

 

За його даними, майже всі українські міста є побратимами польських.

 

«Ми рідні. І між нами не має бути кордонів чи барʼєрів. Тож ми дійшли згоди найближчим часом втілити це й у відповідній двосторонній угоді. Спершу щодо спільного прикордонно-митного контролю, а згодом і єдиного вже умовного кордону, коли Україна буде членом Європейського Союзу», – повідомив глава Української держави.

 

Він також подякував польським діячам культури, спорту, духовенству й іншим людям, які підтримують українців: дають великі концерти, виходять на змагання з українською стрічкою або приїжджають з Познані в Бучу, щоб пекти хліб.

 

«Єдність наших народів має залишитися сталою величиною. Ні тепер, ні в майбутньому ніхто не має права порушити цю єдність. Ні наші політики, ні ворожі агенти, ні навіть члени журі на «Євробаченні». Український і польський народи поставили один одному 12 балів – сьогодні й назавжди», – додав він.

 

 

Зі свого боку Анджей Дуда у виступі запевнив, що Польща ніколи не залишить Україну на самоті. Він наголосив, що вільний світ сьогодні має обличчя України.

 

«Я вірю, що ця нова дружба між мільйонами українців та поляків приведе до того, що ми будемо добрими сусідами вже назавжди. Це великий історичний шанс», – сказав Президент Польщі.

 

Він також подякував українському народу за мужність, любов до свободи, героїчний спротив і захист своєї Батьківщини та всієї Європи від російського варварства й імперіалізму.

 

Анджей Дуда висловив переконання, що Україна отримає статус кандидата в члени ЄС, а згодом обов'язково стане членом Європейського Союзу.

 

До речі, вже під час спільної прес-конференції з Дудою у Маріїнському палаці в Києві  Зеленський анонсував, що одним з перших його закордонних візитів після перемоги України у війні проти російської агресії буде візит до польських міст, які особливо допомагали нашій країні.

 

«Я, на жаль, не маю можливості сьогодні через війну поїхати в деякі міста, які або існували як гуманітарні хаби, або хаби для постачання зброї, або прекрасні міста, які прийняли наших людей, особливо жінок, дітей. Я не маю сьогодні можливості поїхати і просто подякувати цим людям і цим містам. Але я впевнений, що після того, як ми переможемо, це будуть одні з перших міст, в які я з задоволенням приїду», - сказав він.

 

Зеленський також заявив, що бачить Польщу серед лідерів держав, які допомагатимуть у відбудові України:

 

"Щоб побудувати Україну з нашими людьми, з новою якістю інфраструктури, нам потрібне об’єднання країн ЄС, Сполучений Штатів, всіх наших друзів. Також ми бачимо Польщу серед лідерів тих країн, які будуть в програмі відбудови України".

 

Президент також зазначив, що було багато моментів, коли вони з Анджеєм Дудою займалися питаннями збройної підтримки України, але про них поки не можна говорити публічно.

 

"Ми вдячні Польщі, вони постійно, щоденно, працювали, і особливу роль у зміцненні й постачанні зброї зіграв особисто президент Польської республіки. Після перемоги України, а значить нашої спільної перемоги, ми зможемо згадати багато деталей, багато ночей, коли ми постійно спілкувалися і особисто займалися питаннями тієї чи іншої збройної підтримки України… Це дійсно були дуже складні моменти. Але приємно згадувати, що в такі складні моменти поруч з нами такі друзі, які роблять ці моменти простішими", - сказав Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», президенти Дуда і Зеленський домовились спростити перетин кордону для українців і поляків. Крім цього, глава держави анонсував надання полякам в Україні особливого статусу.