Під Севастополем російські кораблі охороняє загін бойових дельфінів

00:43, 20.05.2022
Під Севастополем російські кораблі охороняє загін бойових дельфінів

Історія використання дельфінів у військових цілях сягає часів холодної війни (Фото з відкритих джерел)

Військово-морський інститут США (United States Naval Institute, USNI) повідомляє, що російські військові кораблі поруч із Севастополем охороняє загін бойових дельфінів.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать супутникові знімки. Також про це пише видання The Guardian з посиланням на огляд Військово-морського інституту США.

 

Зазначається, що спеціальні вольєри, де утримують дельфінів, з'явилися біля входу в Севастопольську бухту в лютому 2022-го, коли Росія розпочала повномасштабний напад на Україну. Завдання спеціально тренованих дельфінів нібито може полягати в тому, щоб охороняти кораблі від диверсантів.

 

Американська спецструктура проаналізувала супутникові знімки морських військових баз у Севастополі. На них фахівці помітили два загони дельфінів. Спеціалісти Військово-морського інституту США припускають, що багато російських кораблів, які стоять там на якорі поза зоною дії ракет, потенційно вразливі до підводних атак.

 

Війна вплинула не лише на "бойових" дельфінів. The Guardian повідомляє, що з початку бойових дій в Україні Туреччина зафіксувала збільшення кількості загиблих ссавців − понад 80 дельфінів знайшли мертвими на узбережжі.

 

На думку вчених, підвищене шумове забруднення в північній частині Чорного моря, викликане приблизно 20 російськими військовими кораблями і військовими діями, що тривають. Це могло витіснити дельфінів до берегів Туреччини і Болгарії, де вони викидаються на мілину.

 

Тоді як доктор біологічних наук і фахівець з морських ссавців Павло Гольдін сказав у коментарі «УП» про те, як у Радянському Союзі виникла програма підготовки бойових дельфінів, наскільки успішно вони можуть виконувати завдання і чому війна у Чорному морі стосується не лише бойових дельфінів.

 

«Гострий шум від радарів призводить до так званої акустичної травми. У дельфінів пошкоджуються органи слуху, і вони втрачають здатність до ехолокації, тобто не можуть орієнтуватися в просторі. А оскільки це травма, то на додачу вони відчувають гострий біль. Гостра травма може бути навіть смертельною, а може стати хронічною, і тоді дельфін частково втрачає здатність здобувати рибу.

 

За словами пана Гольдіна, болгарські колеги спостерігають зараз надмірну кількість морських свиней (один із трьох видів китоподібних у Чорному морі – Ред.), що гинуть в рибальських сітках. Загалом, вони гинуть щороку, але навесні зазвичай відносно небагато. Останні ж місяці у сітках гине приблизно вдвічі більше тварин, ніж у цей сезон у минулі роки. Це також може бути наслідком того, що на них тисне фоновий підводний шум російських воєнних суден. Гинуть в сітках і дельфіни афаліни, що зазвичай є вкрай рідкісним явищем.

 

Росія має історію навчання дельфінів для військових цілей, зокрема у Сирії та Тартусі. Вони використовували водних ссавців для вилучення об’єктів або стримування ворожих водолазів.

 

Історія використання дельфінів у військових цілях сягає часів холодної війни.

 

Україна теж тренувала морських ссавців за радянською програмою, але цю ініціативу закинули у 1990-тих роках.

 

Севастопольську програму відродили у 2012 році ВМС України, але ссавці потрапили в руки Росії після вторгнення в Крим у 2014 році.

 

Згодом Москва заявила, що докупить ще бойових дельфінів для навчання та захисту військових баз.

 

Як повідомляла "УМ", минулого року на Фарерських островах рибалки знищили сотні дельфінів. Ця жахлива "рибалка" вразила увесь світ.