Харків'яни демонтували пам'ятник новгородському князю Олександру Невському

11:36, 19.05.2022
Харків'яни демонтували пам'ятник новгородському князю Олександру Невському

Новгородський князь Олександр Невський "зійшов" з п'єдесталу. (Фото з відкритих джерел)

Пам'ятник новгородському князю Олександру Невському знесли 19 травня в Харкові.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Суспільне з посиланням на Телеграм ТипичнОЕ ХТЗ Харьков, яке 19 травня опублікувало відео демонтажу.

 

"Вранці 19 травня у Харкові демонтували пам'ятник руському князю Олександру Невському.

 

Пам'ятник з 2004 року стояв у сквері на перехресті Салтівського шосе та вулиці Академіка Павлова, навпроти храму Олександра Невського", - йдеться у повідомленні.

 

На відео з місцевого Телеграм-каналу видно, що пам'ятник демонтували за допомогою тросів та вантажівки. Під час падіння він пошкодив постамент.

 

Поруч із постаментом під час демонтажу були люди у військовій формі. Автором пам'ятника є харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов. Монумент відкрили у серпні 2004 року до 350-ї річниці з дня заснування Харкова.

 

Нагадаємо, що після початку відкритого російського вторгнення в Україні активізувалися антиколоніальні практики: по всій країні демонтують пам'ятники, присвячені радянським чи російським діячам та пов'язаним з рф історичним подіям, а також перейменовують вулиці і інші топографічні об'єкти.

 

Як повідомляла УМ, Центральний монумент робітників у композиції Арки дружби народів нарешті демонтували у Києві наприкінці квітня.