Суд у Іспанії випустив Шарія з-під варти

19:02, 05.05.2022
Суд у Іспанії випустив Шарія з-під варти

Проросійського блогера Шарія, який був затриманий у Іспанії, суд випустив з-під варти під підписку про невиїзд

Іспанський суд 5 травня випустив з-під варти затриманого проросійського блогера Анатолія Шарія під підписку про невиїзд. Однак у нього вилучили паспорт, заборонили виїжджати з країни, натомість зобов'язали з'являтися до суду щоп'ятнадцять днів.
 
Як інформує Україна молода, про це повідрмляє видання El Pais.
 
Зазначається, що Шарія затримали у середу, 4 травня, в прибережному місті Таррагона за міжнародним ордером на арешт, виданим Україною. У документах суду йдеться, що його звинувачують у державній зраді та розпалюванні ворожнечі.
 
У четвер суд ухвалив рішення про його тимчасове звільнення з-під варти. Шарію, який, як повідомляється, з 2019 року проживає в Іспанії, наказали здати паспорт і залишитися в країні.
 
«Голова Центрального інструкційного суду №4 Хосе Луїс Калама, який взяв на себе відповідальність за виконання службових обов’язків, тимчасово звільнив Шарія з зобов’язанням кожні 15 днів з’являтися до суду. У нього також вилучили паспорт і йому заборонили виїжджати за межі країни», – йдеться в повідомленні.
 
Калама погодився на ці заходи на вимогу прокуратури, яка відмовилася від клопотання про в'язницю, вважаючи, що немає ризику втечі Шарія через коріння затриманого в Іспанії, де він живе вже сім років.
 
Відтепер Україна має 40 днів для подання запиту про екстрадицію блогера. 
Прокуратура Іспанії перевірить злочини, у вчиненні яких звинувачують Шарія, та факти, на яких вони ґрунтуються, щоб визначити, підтримує вона видачу чи ні. Рішення ухвалить суд.
 
Як повідомляла УМ, правоохоронні органи Іспанії затримали Анатолія Шарія 4 травня. Це стало можливим завдяки тісній взаємодії Служби безпеки України з Офісом генерального прокурора, міжнародними партнерами та у результаті багаторівневої спецоперації українських правоохоронців. Українська спецслужба підозрює Шарія у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (Державна зрада) та ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).