Американські гаубиці уже прямують в Україну

19:25, 02.05.2022
Американські гаубиці уже прямують в Україну

Гаубиці від Заходу уже ідуть в Україну (Скріншот відео)

Понад 100 одиниць 155-мм гаубиць M777 та майже 190 тисяч снарядів до них передають Україні для оборони від російського агресора Сполучені Штати, Канада та Австралія. І це лише в межах пакету допомоги, який був прийнятий до прийняття закону про ленд-ліз для України.
 
Як інформує Україна молода, про це стало відомо з опублікованого  Пентагоном відео, де завантажується ця зброя.
 
Як повідомив високопоставлений чиновник з Пентагону, понад половини з загальної кількості гаубиць вже передано Збройним силам України.
 
Отримання гаубиць 155-мм калібру має більш, ніж значно посилити ЗСУ. Справа в тому, що за офіційними джерелами кількість причипних «Мста-Б» в українському війську на кінець 2021 року становила 130 одиниць.
 
Водночас M777 при стрільбі «контрбатарейними» снарядами покращеної аеродинамічної форми ERFB становить 30 км, що на 5 км більше за можливості «Мста» аналогічним снарядом 3ОФ45. У випадку застосування високоточного М982 Excalibur вона зростає до 40 км, що забезпечує вже тотальну перевагу над ворогом.
 
Також, як зазначає видання, Україна зробила запит на самохідні артилерійські установки M109А6 Paladin. Це пов'язано з тим, що САУ менш вразливі для контрбатарейного вогню, водночас їх обслуговування значно складніше за причепну артилерію.
 
 
Також Washington Post підняло питання постачання універсальної пускової установки M142 HIMARS, яка може вести вогонь некерованими ракетними снарядами на відстань 45 км, високоточними – на 70 км, а тактичною балістичною ракетою до 300 км.
 
Як повідомив полковник морської піхоти у відставці, фахівецьЦентру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, Марк Канчіан (Mark Cancian): «Я не здивуюсь, якщо Сполучені Штати почнуть постачати M142 HIMARS вже незабаром».
 
Також він допустив, що переданий може бути не M142 HIMARS, а M270 – старішу версію цієї платформи, яка має гусеничний хід та вдвічі більший розмір «пакета».
 
 
 
 
До слова, Конгрес США розгляне можливість задіяння американської армії в Україні.
 
Як повідомляла УМ, Вашингтон уже розпочав виготовляти для України важку техніку, тому  відтермінували доставку зброї в інші країни, оскільки наразі усі виробничі лінії завантажені.
Штати уже попередили Тайвань, яка замовила самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin, що не зможуть вчасно відправити гаубиці.