Рашисти обстріляли ядерну установку в Харкові, є радіаційна загроза

20:58, 26.03.2022
Рашисти обстріляли ядерну установку в Харкові, є радіаційна загроза

Російські окупанти нанесли удар по ядерній установці в Харкові, оцінити масштаби пошкоджень неможливо через постійні обстріли та пожежі

Ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів", що розташована на базі Харківського фізико-технічного інституту у районі П'ятихаток, вкотре потрапила під російські обстріли.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.


«За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ), 26.03.2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів» в черговий раз потрапила під обстріли», - йдеться в повідомленні. 


Наразі оцінити масштаби пошкоджень неможливо через бойові дії, які не припиняються в районі розташування ядерної установки.


Держатомрегулювання звертає увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій.


«Продовження її бомбардування та/або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій», - попереджає Держатомрегулювання.


Нагадаємо, 10 березня російські окупанти завдали авіаудару по Харківському фізико-технічному Інституту, де розташована ядерна установка.


Як повідомляла УМ, російські загарбники ще сподіваються просунутись до Харкова, однак зазнають втрат. Чергової поразки вороги зазнали у районі Ізюма, де вони намагалися зосередити свої сили. Збройні Сили України не тільки не допустили просування ворога, а ще й розгромили його позиції,  знищивши 400 окупантів і десятки одиниць техніки.