ЗРК ЗСУ перетворили південний схід Харківщини на другу Чорнобаївку для окупантів

10:33, 24.03.2022
ЗРК ЗСУ перетворили південний схід Харківщини на другу Чорнобаївку для окупантів

Успіхи наших зенітників переоцінити складно. (facebook.com/pvkshid)

Лише за минулу добу воїни протиповітряної оборони української армії знищили крилату ракету і «приземлили» два літака, що несли смерть мирним жителям Харківщини.

 

«Південно - східний регіон  області стає другою Чорнобаївкою, - повідомила пресслужба Повітряного командування «Схід». – Завдяки зенітним ракетним комплексам ПСУ, уже традиційно, день за днем, на цьому напрямку ворог втрачає свою авіацію».

           

Успіхи наших зенітників переоцінити складно, оскільки російські орки, втративши надію захопити Харків в рамках наземної операції, нещадно знищують його з повітря. Станом на вчора у місті вже було зруйновано 1143 будівель. Майже тисяча з них, - житлові будинки.

           

 

За словами мера Ігоря Терехова, більшу частину з них доведеться відбудовувати з нуля. Також суттєвих втрат від бомбардувань зазнає інфраструктура міста. Зокрема, теплові мережі, водопостачання та каналізація. «Не було жодного дня з початку війни, аби Харків не піддавався обстрілам, - сказав він. – Але нині головне перемогти, а потім усе відбудуємо».

           

Кількість жертв серед мирного населення у місті вже перевищила півтисячі чоловік, і цей список продовжує рости. Скажімо, після бомбардування Харківської облдержадміністрації тут одразу знайшли 10 убитих. Але учора рятувальники, які далі розбирають зруйновану будівлю, назвали нові дані – 24 чоловіка. І таких трагічних історій у місті десятки. Пришвидшити свою роботу фахівці ДСНС не можуть, оскільки у місті постійно лунають вибухи.

           

Цинічність рашистів давно вийшла за межі здорового глузду. Вони вщент рознесли не лише один з найбільших речових ринків Східної Європи «Барабашово» (до війни тут працювало 15 тисяч харків’ян), а й декілька разів з важкої артилерії обстріляли Харківський фізико-технічний інститут. Саме тут знаходиться ядерна установка «Джерело нейтронів».

           

За словами вчених, радіаційний фон поблизу наукового центру поки що в нормі, оскільки фахівцям НДІ вдалося перевести небезпечний об’єкт в режим «тривала зупинка». Підтримувати його в робочому стані наразі вдається, але як ситуація розвиватиметься далі, сказати складно.

 

Справа в тому, що учора під час огляду пошкоджених ділянок інституту, рятувальники виявили нерозірваний снаряд від ракетної системи залпового вогню «Смерч». Знешкодити боєприпас наразі неможливо, оскільки цей район ворог постійно обстрілює.

 

Під час останнього огляду реактора, інститут знову накрили артилерійським вогнем. Тут сильно пошкоджено обладнання, вікна та фасади будівель.

 

«Звертаємо увагу, що ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій, - прокоментували ситуацію фахівці Держатомрегулювання України. – Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій». До Росії звідси, між іншим, не так вже й далеко.

 

Артилерійську лють російських окупантів захисники Харкова пояснюють безуспішними спробами захопити обласний центр з землі. Усі контрнаступи, які організовує ворог, тут зазнають нищівної поразки.

 

За даними ЗСУ, район кільцевої дороги вже давно засипаний розкиданими тілами рашистів та уламками розбитої техніки. Тут сотнями полягли не лише горезвісні вагнерівці, а й бригади знаменитих псковських десантників.