На тлі російської агресії долар знову поповз угору

11:24, 23.02.2022
На тлі російської агресії долар знову поповз угору

На тлі російської агресії долар стрімко почав рости (Фото УМ)

Російська агресія спровокувала стрімкий ріст долара. Національний банк України на середу, 23 лютого, встановив курс долара щодо гривні на рівні 28,99 гривень за долар. Таким чином долар виріс щодо гривні на 51 копійку, що становить максимум з січня 2022 року. 


Як інформує Україна молода, відповідні  дані оприлюднені на сайті регулятора.


Водночас євро подорожчав на 61 копійку. Відтак основні курси валют станом на ранок встановлені на такому рівні:


28,99 гривні за долар;
32,90 гривні за євро.


За прогнозом аналітиків, протягом найближчого тижня при збереженні ескалації очікується зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 28,7 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 28,6/28,8 грн. 


Офіційний курс гривні до долара на 23 лютого 2022 року встановлений на рівні 28,98 гривень за долар. Таким чином, офіційний курс долара до гривні виріс до максимуму з кінця січня 2022 року.


Національний банк України (НБУ) на 23 лютого 2022 року встановив курс на такому рівні: 28,9877 гривень за 1 долар (+0,5031 грн). При цьому курс долара на 22 лютого становить: 28,4846 гривень за 1 долар. 


Як розповів Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК Forex Club, зараз ринок перебуває під пресингом продавців. НБУ активно заливає ринок доларом, щоб збити ажіотаж. Настрої на ринку переважно песимістичні. Ризики ескалації залишаються, і це відображається у стрімкій купівлі на відкритті, пише «Сьогодні».


«Новини змінюються щогодини, і це впливає на ринок і настрої його учасників. Нерезиденти активно виходить з гривні. До розпродажу приєдналися і локальні інвестори, оцінюючи сформовані ризики й гнітюче новинне тло», – каже аналітик. Він вважає, що подальший рух курсу залежатиме тільки від подальших новин.


Як відомо, в обмінних пунктах Києва зранку, 22 лютого, долари можна було придбати за ціною 29,40 грн/дол. По відношенню до євро гривня ослабла на 20 копійок – до 32,70 грн/євро. 


Нагадаємо, курс долара демонструє нестабільність на тлі російської агресії. Раніше представник Банкової повідомив, чого чекати від курсу долара найближчим часом. 
 

Як повідомляла УМ, у Росії ринок акцій пішов у стрімке «піке» через ситуацію на Сході України.