CERT-UA попереджає про можливі кібератаки на українські держустанови

15:07, 21.02.2022
CERT-UA попереджає про можливі кібератаки на українські держустанови

Це не перші можливі кібератаки спрамовані проти України, й вочевидь, далеко не останні.

Про можливі хакерські кібератаки 22 лютого на вебресурси, розміщені в зоні .ua., попереджає урядова команда реагування на компʼютерні надзвичайні події України CERT-UA . Хакери планують атакувати державні та банківські сайти України.

 

Як інформує УМ, про це 21 лютого зазначено на сайті CERT-UA.

 

Попередження випустили після того, як на сайті Raidforums українські фахівці із CERT-UA побачили повідомлення про проведення кібератаки 22 лютого. Наразі сповіщення та гілка коментарів під ним видалені.

 

«У повідомленні йшлося про оренду серверів для підготовки нових атак на вебсайти державного сектора, банківського сектора, сектора оборони. Виходячи з контексту, планується дефейс вебресурсів, що розміщуються в зоні .ua», — ідеться у заяві CERT-UA.

 

Кіберфахівці закликають компанії терміново звʼязуватися з ними в разі виявлення ознак кібератак або аномальних дій на інформаційних системах.

 

Водночас Європейський Союз підтвердив готовність надати Україні комплексну допомогу у зміцненні її кібернетичної безпеки. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

«Ми домовилися, що Європейський Союз запропонує нам комплексну пропозицію щодо зміцнення нашої кібербезпеки. Ми розуміємо, що сучасна війна — це не лише танки, артилерія літаки, — це також бойові дії в кіберпросторі. Сьогодні я отримав підтвердження від Європейського Союзу, що вони позитивно реагують на мій запит, на мій лист до них, і що нам буде зроблена пропозиція про системну допомогу з боку ЄС», — сказав Кулеба.

 

Уранці 15 лютого клієнти ПриватБанку отримали фейкові повідомлення про зупинку роботи банкоматів. У другій половині дня почалися перебої в роботі сайтів ПриватБанку й Ощадбанку: через атаку хакерів не працювали мобільні додатки банків, неможливо було розрахуватися карткою та переказати гроші. Також атак зазнали сайти Міністерства оборони та Збройних сил України. Роботу банківських сайтів відновили ввечері того ж дня.

 

Кібератаки також зазнав портал «Дія». Поліція почала розслідування. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що атака хакерів 15 лютого була наймасштабнішою в історії України. Федоров нагадав, що атака йшла з Росії, Китаю, Чехії та Узбекистану. Її вартість він оцінив у мільйони доларів, а метою назвав дестабілізацію ситуації.

 

Як повідомляла УМ, хакери 15 лютого.також атакували сайти Міноборони та ЗСУ.