Зірці Голлівуда Джеку Пеленсу, який пишався тим, що він українець – 103, фото

10:16, 18.02.2022
Зірці Голлівуда Джеку Пеленсу, який пишався тим, що він українець – 103, фото

Оскароносний Джек Пеленс був справжнім патріотом України. (Фото: архіви)

Сьогодні, 18 лютого, відомому актору українського походження Джеку Пеленсу мало б виповнитися 103 роки.

 

Герой вестернів Джек Пеленс був одним із найяскравіших голлівудських акторів минулого століття. Однак , мало хто знає, що Джек насправді Володимир, а Пеленс - скорочення від Палагнюк.

 

Про це у п’ятницю нагадує газета Україна молода.

 

 

Він - єдиний актор українського походження, який отримав премію "Оскар". На завжди багатолюдній Алеї слави його зірку можна знайти на кварталі 6660 Голлівудського бульвару.

 

Відомий своїм іскристим поглядом і капелюхом, Джек Пеленс був одним із найбільш відомих акторів-характерників вестернів і мелодрам.

 

Однак його унікальний образ сформувало не ковбойське, а українське коріння.

 

Володимир Палаганюк народився в родині українських емігрантів з Австро-Угорщини. Його батько працював на шахті в Пенсильванії й досить рано помер від раку легень. Можливо, така доля очікувала б і Володимира, але врятував спорт: хлопець чудово грав у футбол, бокс. Під час Другої світової воював, мав державні нагороди. Пільги для ветеранів допомогли Палаганюку вступити на факультет акторського мистецтва Стенфордського університету. Після закінчення навчання був диктором на радіо, кореспондентом.

 

І хоч саме під ім’ям Джек Пеленс він став голлівудським улюбленцем і тричі номінувався на Оскар, Володимир ніколи не забував своє коріння.

 

У 1996-му році Джек приїхав в Україну. Тоді він передав гуманітарну допомогу від Фонду Допомоги Дітям Чорнобиля.

 

Його перша робота – на Бродвеї разом з Марлоном Брандо у «Трамваї «Бажання».Знімався у фільмах: «Дракула», «Професіонали», «Раптовий страх», «Шейн», «Танго і Кеш», «Міські піжони» (премія «Оскар», 1992), «Бетмен».

 

У 2004 році Джек Паланс відмовився від російської нагороди на фестивалі в Лос-Анджелесі, наголосивши, що він українець, а не росіянин. Через два роки, у 2006-му Джек Пеленс відійшов у вічність.

 

Як повідомляла УМ, 17 лютого виповнилося 130 років від дня народження Патріарха Української греко-католицької церкви, кардинала Йосифа Сліпого — великої людини, яка була не лише свідком подій майже цілого ХХ сторіччя, а й співтворцем цих подій.