Рада запровадила кримінальну відповідальність за антисемітизм

13:15, 15.02.2022
Рада запровадила кримінальну відповідальність за антисемітизм

За антисемітизм віднині в Україні каратимуть кримінальною відповідальністю.

У Верховній Раді України у вівторок, 15 лютого, депутати підтримали закон про встановлення кримінальної відповідальності за прояви антисемітизму.

 

Як інформує УМ, про це стало відомо 15 лютого із засідання Верховної Ради України й сказано у Телеграм на сторінці ВРУ.

 

Закон № 5110 вносить зміни до статті 161 Кримінального кодексу України у частині встановлення кримінальної відповідальності за прояви антисемітизму.

 

Зокрема, за прояви антисемітизму передбачається покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 - 8500 гривень) або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

 

Ті ж самі дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою караються штрафом 8500 - 17000 гривень або позбавленням волі – 2-5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

 

Дії, які були вчинені організованою групою осіб або спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

 

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

За законом антисемітизмом в Україні визнається певне ставлення до осіб єврейського походження, яке виражається в ненависті щодо них.

 

Як повідомляла УМ, керівництво партії «Слуга народу» рекомендувало своїм нардепам не виїжджати за межі Києва.