Мовний закон: Кремінь виявив порушення під час прес-марафону Зеленського

21:53, 27.01.2022
Мовний закон: Кремінь виявив порушення під час прес-марафону Зеленського

Тарас Кремінь просить президента розмовляти українською. (facebook.com/govuamova)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нарешті таки виявив порушення мовного законодавства, які допустив президент Володимир Зеленський під час прес-марафону два місяці тому.

 

Тоді глава держави періодично розмовляв з журналістами російською.

 

Перевірка тривала більше місяця. За її результатами пан Кремінь направив до Офісу президента лист "з проханням" до президента розмовляти українською.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповіді Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови на інформаційний запит видання APnews у четвер.

 

Вказується, що лист було направлено 30 грудня, тобто через місяць після марафону (який пройшов 26 листопада 2021 року). Але ні попередження, ні штрафу президенту не виписали (до речі, штрафи для державних осіб поки що й не передбачені, їх запровадять трохи згодом).

 

                                   Володимир Зеленський під час прес-марафону (Фото Офісу президента).

 

Відтак, Тарас Кремінь просто нагадав Володимиру Зеленському норми Закону, згідно з якими той має розмовляти українською під час виконання обов’язків президента та під час публічних виступів.

 

"За результатами перевірки до Офісу президента було направлено лист з інформацією щодо норм Закону та щодо обов’язкового застосування державної мови Президентом України під час виконання службових обов’язків, у тому числі участі в офіційних заходах", - відповіли у Офісі мовного омбудсмена.

 

У листі звернулись також і до працівників Банкової із нагадуванням, що й посадові особи, які здійснюють інформування громадян про діяльність Президента України, також мають робити це українською.

 

Як раніше повідомляли в Офісі мовного омбудсмена, весь цей час вони перевіряли факт порушення президентом України норм мовного законодавства на прес-марафоні. Перевірку розпочали, отримавши одну скаргу.

 

Зауважимо, що на сьогоднішній день стаття, яка передбачає штрафи для конкретних осіб, ще не працює. Штрафи для держслужбовців за порушення мовного законодавства запрацюють лише з липня 2022 року, і становитимуть від 3400 до 6800 грн.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно у Кремлі офіційно заявили, що вбачають «жахливі масштаби» порушень та утиск російськомовних громадян в Україні внаслідок підтримки української мови в нашій державі.