Додаткові військові сили НАТО «перекидає» в Східну Європу

13:21, 24.01.2022
Додаткові військові сили НАТО «перекидає» в Східну Європу

НАТОвські лікаки - спрямовують у Східну Європу. (Фото: сайт NATO)

Для посилення своєї політики оборони та стримування у Східній Європі НАТО оголосило про підвищення готовності та спрямовування додаткових сил - кораблів та літаків – у цей регіон.

 

Як інформує УМ, про це 24 січня повідомили на сайті Північноатлантичного альянсу.

 

«Союзники по НАТО переводять сили у стан готовності та відправляють додаткові кораблі та бойові літаки для розгортання у Східній Європі з метою посилення (політики) стримування та оборони на тлі того, як Росія продовжує військове нарощування в Україні та навколо неї», - йдеться у повідомленні.

 

В Альянсі нагадують, що раніше декілька союзників оголосили про майбутнє розгортання додаткових сил. Зокрема, Данія відправляє фрегат у Балтійське море та має намір направити винищувачі F-16 у Литву для підтримки довгострокової місії НАТО з повітряного патрулювання у регіоні.

 

Іспанія відправляє кораблі, які мають приєднатися до військово-морських сил НАТО у регіоні, та розглядає можливість направлення додаткових бойових літаків до Болгарії.

 

Франція висловила готовність відправити війська в Румунію під командування НАТО.

 

Нідерланди відправляють два бойові літаки F-35 до Болгарії та від квітня підтримуватимуть зусилля НАТО з повітряного патрулювання в регіоні. Країна перевела у стан готовності кораблі та наземні сили, вони перебувають у режимі очікування в межах Сил реагування НАТО.

 

Сполучені Штати також заявили, що розглядають можливість посилення військової присутності у східній частині Альянсу.

 

«Я вітаю те, що союзники надають додаткові сили для НАТО. НАТО і далі вживатиме всіх необхідних заходів для захисту й оборони всіх союзників, зокрема шляхом посилення у східній частині Альянсу. Ми завжди відповідаємо на будь-яке погіршення безпекової ситуації, зокрема через зміцнення нашої колективної оборони», - зауважив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

 

При цьому зазначається, що НАТО є оборонним альянсом. У відповідь на дії Росії, яка в 2014 році окупувала Крим, Альянс підвищив свою присутність у східній частині, розмістивши чотири багатонаціональні бойові групи в Естонії, Латвії, Литві та Польщі. Ці багатонаціональні підрозділи, командування якими здійснюють Велика Британія, Канада, Німеччина та США, перебувають у бойовій готовності. Присутність цих підрозділів засвідчує, що атака на будь-якого союзника буде розцінюватися як атака на весь Альянс, заявили у НАТО.

 

Там нагадали, що до 2014 року у східній частині Альянсу не було додаткових сил країн-союзниць.

 

Нагадаємо, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг неодноразово наголошував на готовності Альянсу оборонити та захистити всіх союзників, а також надати Україні, яка не є членом НАТО, можливість реалізувати своє право на самооборону.

 

Як повідомляла УМ, Російська влада прагне встановити проросійського лідера в Києві, оскільки розглядає питання про вторгнення й окупацію України.