Олімпіада в Пекіні не завадить Росії вторгнутися в Україну - Блінкен

11:59, 24.01.2022
Олімпіада в Пекіні не завадить Росії вторгнутися в Україну - Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен. (Фото Офісу президента)

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Олімпіада в Пекіні не завадить планам Володимира Путіна розпочати вторгнення в Україну.

 

Як інформує УМ, про це він заявив телеканалу CBS.

 

«Я думаю, що Росія прийматиме свої рішення, ґрунтуючись на розрахунках президента Путіна про те, що в її інтересах. Ми дуже старанно працюємо над тим, щоб вплинути на цей розрахунок, пропонуючи як дипломатичний шлях, який міг би зміцнити колективну безпеку для всіх нас, так і рівною мірою шлях оборони і стримування. Це дуже ясно показує, що якщо буде агресія, то будуть величезні наслідки. Отже, вибір за ним», — замовив Блінкен.

 

Його заява прозвучала на тлі недавнього повідомлення Bloomberg про те, що президент Китаю Сі Цзіньпін, ймовірно, попросив Путіна відкласти можливе вторгнення в Україну на час проведення Олімпіади в Пекіні, щоб війна не зіпсувала важливу для КНР подію.

 

Водночас командувач Операції обʼєднаних сил Олександр Павлюк в інтервʼю The Times заявив, що кінець Олімпіади і спільних навчань Білорусі і РФ припадає на 20 лютого — ця дата у командування викликає занепокоєння. Ймовірно, тоді війська РФ можуть атакувати.

 

Павлюк заявив, що Росія розгорнула навколо України 54 бойові тактичні групи, серед яких є зʼєднання із комплексами «Іскандер-М» (можуть обстрілювати Київ).

 

Зимові Олімпійські ігри — 2022 в Пекіні відбудуться з 4 до 20 лютого, а зимові Паралімпійські — з 4 до 13 березня. Путін відвідає відкриття змагань.

 

Міністерство закордонних справ Китаю раніше наголосило на важливості дотримуватися резолюції ООН про олімпійське перемирʼя «із семи днів до початку Олімпійських ігор і до семи днів після закінчення Паралімпійських ігор».

 

Крім цього, Росія і Білорусь запланували військові навчання біля України та ЄС, які відбудуться з 10 по 20 лютого. Лукашенко говорив, що війська відпрацьовуватимуть «протистояння силам заходу і півдня».

 

На сьогодні поблизу кордонів України зібрано 100-тисячне угруповання військ РФ і воно продовжує посилюватися. Росія перекидає на захід танки, бронетехніку, авіацію і ракетні комплекси, у тому числі «Іскандери». Частину техніки розмістили дуже близько до кордону.

 

Як повідомляла УМ, через загрозу воєнних дій з боку Росії Державний департамент США віддав розпорядження сім'ям американців, які працюють у посольстві США в Україні, залишити країну.