Справу Порошенка влада більше не афішуватиме - Рябошапка

11:11, 23.01.2022
Справу Порошенка влада більше не афішуватиме - Рябошапка

Колишній генпрокурор України Руслан Рябошапка.

Звинувачення у державній зраді п’ятого президента України Петра Порошенка є необґрунтованими, а саму кримінальну справу влада у подальшому намагатиметься  особливо не афішувати, оскільки вона не має особливих судових перспектив. 

 

Як інформує Україна молода, таку думку висловив  колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка у матеріалі «Справа про держзраду. Провідні юристи оцінюють наслідки для Порошенка та Зеленського».

 

«На мою думку, підозра Порошенку не містила обґрунтованих підстав, щоб її оголошувати. До речі, сама ж влада визнає, що нібито існувала певна схема, на якій наживалися конкретні посадовці. Однак це точно не державна зрада, а економічний злочин», – пояснює Рябошапка. 

 

Колишній генпрокурор додав, що, на його думку, ухвалюючи рішення про обрання Порошенку запобіжного заходу, суддя Олексій Соколов послуговувався інстинктом самозбереження – цим і пояснюється те, що для Порошенка обраний запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. «Щоправда, обставина, за якої суддя три дні виносив рішення, може свідчити про його комунікацію з владою. А, отже, порушення таємниці нарадчої кімнати. Якщо це так, то ухвалу про запобіжний захід може бути скасовано», – припустив Руслан Рябошапка.

 

Колишній очільник Офісу Генпрокурора впевнений, що з юридичної точки зору «справа Порошенка» не має перспективи, і невдовзі її забудуть, як справу про призначення колишнього розвідника Сергія Семочка або про замах на Сергія Шефіра.

 

«Тому кримінальну справу проти Порошенка влада намагатиметься надалі особливо не афішувати. Будуть продовжувати терміни досудового розслідування до завершення президентської каденції Зеленського», – вважає колишній генеральний прокурор.

 

Як повідомляла УМ, Печерський райсуд обрав лідеру «Європейської солідарності», п’ятому президенту України Петру Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання у справі про «державну зраду».

 

Крім того, суд поклав на Порошенка низку процесуальних обов'язків: не відлучатися з місця проживання, здати слідчому на зберігання паспорти та прибувати до слідчого за першим викликом. Термін дії ухвали – до 19 березня цього року.

 

Порошенко натомість закликав Зеленського об'єднатися заради держави.