У Нью-Йорку демонтували статую Теодора Рузвельта через расизм

16:30, 23.01.2022
У Нью-Йорку демонтували статую Теодора Рузвельта через расизм

Скульптуру перевезуть до Президентської бібліотеки Теодора Рузвельта у штаті Північна Дакота. (edition.cnn.com)

Музей природничої історії США прибрав зі свого входу статую 26-го американського президента Теодора Рузвельта на коні у Нью-Йорку.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило CNN.

 

Ще у 2020 році пам'ятку називали такою, що представляє «темношкіре й корінне населення США як підневільне й расово нижче».

 

Скульптура зображувала Теодора Рузвельта верхи на коні з індіанцем та африканцем обабіч нього. У червні 2020-го на тлі протестів Black Lives Matter Музей природничої історії попросив владу Нью-Йорка прибрати статую.

 

Місто підтримало пропозицію, а прибрали пам'ятку лише нещодавно.

 

За словами речника музею, скульптуру почали прибирати 18 січня 2022 року, а завершили демонтаж 20 січня. Тепер фахівці мають відреставрувати площу, де раніше був пам'ятник.

 

 

Саму скульптуру не знищать, її перевезуть до Президентської бібліотеки Теодора Рузвельта у штаті Північна Дакота. Відкриття бібліотеки заплановане на 2026 рік, там зазначили, що уклали довгострокову угоду щодо пам'ятника.

 

Статую Теодора Рузвельта відкрили в 1940 році в межах більшого меморіалу на честь 26-го президента США. Політик керував Сполученими Штатами у 1901-1909 роках. У 1906 році він отримав Нобелівську премію миру.

 

Як повідомляла «УМ», ще півтора роки тому мер Нью-Йорка Білл де Блазіо заявляв, що відома «Статуя Теодора Рузвельта верхи на коні» буде демонтована, як расистська.