Зеленський закликав до єдності Українського народу і не забувати уроки історії

12:53, 22.01.2022
Зеленський закликав до єдності Українського народу і не забувати уроки історії

У День Соборності України керівництво держави поклало квіти до пам’ятника Президенту УНР Михайлу Грушевському. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський акцентує на потребі зробити висновки з уроків історії та закликає до єдності Українського народу.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у зверненні глави держави з нагоди Дня Соборності України у суботу, 22 січня.

 

Президент наголосив, що проголошення Акта злуки 22 січня 1919 року – важлива сторінка в літописі державотворення.

 

"І нині, за більш ніж століття, ми розуміємо, що соборність України – це не лише про історію, це про наше сьогодення і майбутнє", - підкреслив Зеленський.

 

Він відзначив, що День Соборності України – національне свято і важлива пам’ятна дата.

 

"Цього дня ми святкуємо річницю втілення прагнень про єдність України, торжества оптимізму і віри... Переглядаючи хроніки тих днів та перечитуючи спогади людей, які творили історію і які на площі вітали це доленосне рішення, відчуваєш дух час, переймаєшся особливим настроєм", - зауважив президент.

 

Зеленський відзначив, що важливо не лише вивчати історію України, а і її зрозуміти, осягнути причини дій, усвідомити їх наслідки, проаналізувати помилки, провести історичні паралелі та зробити правильні висновки.

 

«Відповісти на питання – чому так сталося, що відлік сучасної незалежної України ведеться не з 22 січня 1919 року, і як нам діяти, щоб цей відлік більше ніколи не переривався.

 

Відповідь очевидна – єдність Українського народу. Це підґрунтя наших успіхів, запорука сильної незалежної держави і відновлення її територіальної цілісності. Це принципова цінність для нас», - сказав глава держави.

 

І додав: «Ми – це Україна. Україна – це ми. Виконаймо свій обов’язок перед майбутніми поколіннями – збережімо Незалежність і Соборність України».

 

Також із Днем Соборності українців привітав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

«Єдина й соборна Україна — така мрія мільйонів українців утілилась рівно 103 роки тому на Софійській площі в Києві. Акт злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки увінчав столітні прагнення нашого народу жити в неподільній незалежній державі. Ця подія крізь роки нагадує нам про силу національного єднання та про те, на які звершення спроможні українці, коли вони разом», - написав глава уряду в соцмережах.

 

Тоді як голова Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив:

 

«Протягом багатьох століть недруги розтягували українські землі в різні боки. Однак, просякнуті кров’ю та потом, сповнені жертовністю та одержимістю, любов’ю та істинним патріотизмом, українці боролися за відродження своєї державності».

 

Спікер парламенту також закликав до єдності: "Єднаймо Україну з півночі на південь, із заходу на схід. Єднаймо Україну у своїх серцях. Адже єдність – це запорука нашого миру та нашої перемоги".

 

Як передає Офіс президента, у День Соборності України керівництво держави - президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр Денис Шмигаль поклали квіти до пам’ятника видатному державному діячеві, Президенту УНР Михайлу Грушевському.

 

Як повідомляла «УМ», День Соборності України щорічно відзначається 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

 

Свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.