Країни Балтії нададуть ЗСУ ракетні комплекси Stinger і Javelin

21:37, 21.01.2022
Країни Балтії нададуть ЗСУ ракетні комплекси Stinger і Javelin

Розрахунки ПТРК Javelin армії Естонії. (kaitseministeerium.ee)

Латвія, Литва та Естонія нададуть Україні протиповітряні ракетні комплекси Stinger та протитанкові ракетні комплекси Javelin.

 

Таке рішення країни Балтії прийняли у відповідь на агресивні дії Росії.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у повідомленнях, розміщених на сайтах міністерств оборони балтійських держав.

 

Латвія, Литва та Естонія вирішили відповісти на потреби України та надати їй додаткову оборонну допомогу, враховуючи посилений військовий тиск Росії на Україну та її кордони.

 

"Естонія надасть протитанкові ракети Javelin, а Латвія та Литва нададуть зенітні ракети Stinger та супутнє обладнання для зміцнення оборонного військового потенціалу України", - йдеться у повідомленні.

 

Зауважимо, що Державний департамент США дозволив країнам Балтії відправити в Україну зброю американського виробництва. 

 

«Сполучені Штати та їхні союзники й партнери єдині в питанні надання безпекової допомоги Україні. Ми тісно спілкуємося з нашими українськими партнерами та нашими союзниками по НАТО і креативно використовуємо всі доступні інструменти співпраці в галузі безпеки, щоб допомогти Україні зміцнити свою оборону у звʼязку з посиленням російської агресії», –сказав речник зовнішньополітичного відомства США.

 

За правилами експортного контролю США, Литва, Латвія та Естонія мали отримати дозвіл від Держдепартаменту перед тим, як передати зброю Україні.

 

"Ми щиро сподіваємося, що Україна не зіткнеться з необхідністю використовувати це обладнання, і закликаємо Російську Федерацію утриматися від агресивної та безвідповідальної поведінки", - повідомляють на сайтах міністерств оборони балтійських держав.

 

Окрім цього Британія цього тижня відправила в Україну 2000 одиниць протитанкової зброї і близько 30 елітних військовослужбовців, які навчатимуть українських військових.

 

Важливо, що на тлі загрози нового російського вторгнення Чехія також планує надати Україні боєприпаси калібру 152 мм для важкої артилерії.

 

Як раніше інформувала «УМ», найближчим часом  Чехія готова надати або продати Україні зброю і боєприпаси.