Уперше провели спільні переговори ЄС, США, НАТО і ОБСЄ «завдячуючи» агресивній поведінці РФ

09:21, 20.01.2022
Уперше провели спільні переговори ЄС, США, НАТО і ОБСЄ «завдячуючи» агресивній поведінці РФ

Небезпека вторгнення РФ в Україну нарешті всіх на заході об"єднала й спонукає до спільних контрдій..

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, головуюча в ОБСЄ Польща, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель і держсекретар США Ентоні Блінкен вперше провели чотиристоронні переговори щодо багатосторонньої координації європейської безпеки

 

Як інформує УМ, про це повідомила Служба зовнішніх дій ЄС.

 

Чотиристоронній телефонний контакт відбувся в середу ввечері після нещодавніх обмінів думками між партнерами, зокрема з українською стороною та напередодні переговорів США з Росією.

 

"Вони обговорили військове нарощування Росії навколо України, а також поточні двосторонні та міжнародні дипломатичні відносини, пов’язані зі спробами Росії змінити умови безпеки в Європі. Вони підтвердили необхідність підтримувати фундаментальні принципи існуючої архітектури європейської безпеки, закріплені, зокрема, в ОБСЄ", - йдеться у заяві.

 

Сторони підкреслили свою рішучість продовжувати інтенсивні консультації щодо визначення шляхів вирішення ситуації шляхом двосторонньої та багатосторонньої дипломатичної взаємодії та представлення сильного, чіткого та єдиного трансатлантичного фронту.

 

"Міністри закордонних справ країн-членів ЄС на зустрічі в Бресті минулого тижня домовилися про подальше посилення координації зі Сполученими Штатами та НАТО, а також про посилення співробітництва Європейського Союзу в рамках ОБСЄ та попросили Жозепа Борреля координувати цю діяльність", - зазначили в Брюсселі.

 

Міністри закордонних справ ЄС продовжать обговорення цього питання на засіданні Ради ЄС в Брюсселі в понеділок. Боррель запросив Блінкена приєднатися до цієї зустрічі.

 

Блінкен під час візиту в Київ попередив, що президент Росії Владімір Путін може віддати наказ про напад у найкоротші терміни.

 

Після позапланового візиту до Києва та до Берліна Блікен зустрінеться з російським колегою Сєргєєм Лавровим у Женеві у п’ятницю 21 січня.

 

Як повідомляла УМ, президент Володимир Зеленський провів зустріч із держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Києві в середу, 19 січня.