Наймолодша і перша за останні 20 років жінка: президенткою Європарламенту обрали 43-річну Роберту Мецолу

20.01.2022
Наймолодша і перша за останні 20 років жінка: президенткою Європарламенту обрали 43-річну Роберту Мецолу

Роберта Мецола.

Мальтійська політична діячка, 43-річна Роберта Мецола здобула більшість голосів уже в першому турі голосування в Європарламенті.

 

Вона є депутаткою від консервативної фракції Європейської народної партії (ЄНП) і в Європарламенті працює вже третю каденцію.

 

За неї проголосували 458 депутатів за мінімально необхідної кількості у 309 голосів, повідомляє офіційний сайт Європарламенту.

 

Вона є наймолодшим політиком на посаді голови євросоюзної установи, а також першою за останні 20 років жінкою, яка керуватиме роботою Європарламенту. Мецола обійматиме посаду до 2024 року.


Мецола є фахівцем з європейського права. Раніше очолювала спілку Європейських демократичних студентів. Відомо також, що Мецола є матір’ю чотирьох дітей.

 

Вона позиціонує себе як прогресивна консерваторка, виступаючи за права ЛГБТК-спільноти та жінок, але її жорстка позиція щодо абортів викликала критику з боку опонентів. Мецола в червні проголосувала проти звіту, який закликав усі країни-члени забезпечити жінкам доступ до безпечного переривання вагітності.


Її політична група — Європейська народна партія — звертає увагу на те, що Роберта Мецола вступає на посаду у складний для Європи період. Європарламент працюватиме найближчим часом над директивами, пов’язаними з боротьбою з пандемією, економічною кризою та проєктом Зеленого ладу.


Перед голосуванням над кандидатурами на голову Європарламенту євродепутати віддали шану попередньому президентові — 65-річному італійцю Давіду Сассолі, який помер 11 січня незадовго до завершення своїх повноважень.

 

У грудні його госпіталізували у зв’язку з ускладненнями, пов’язаними з важкою формою дисфункції імунної системи.


Голова МЗС України Дмитро Кулеба привітав Мецолу з обранням президенткою Європарламенту. «Бажаємо успіхів і сподіваємося на плідну співпрацю в розвитку сильнішої і безпечнішої Європи», — написав він у соц­мережі Twitter.