Головнокомандувач ЗСУ Залужний: Україні протистоїть держава-агресор з мільйонним військом

23:16, 17.01.2022
Головнокомандувач ЗСУ Залужний: Україні протистоїть держава-агресор з мільйонним військом

Валерій Залужний під час засідання Військового комітету НАТО у Брюсселі. (facebook.com/CinCAFU)

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголошує і українському військовому керівництву, і партнерам по НАТО, що Україні протистоїть не 100-тисячна армія Росії, а майже мільйонна армія держави-агресора.

 

За його словами, Росія здатна збільшити особовий склад війська проти України в рази за короткий час.

 

Як інформує Україна молода, про це Залужний сказав після засідання Військового комітету НАТО у Брюсселі у інтерв’ю агенції "Укрінформ", текст якого наводить Генштаб ЗСУ в понеділок.

 

«Мені, як людині військовій, не подобається ця цифра у 100 тисяч. Повірте мені, що післязавтра ця цифра може скласти 210 тисяч, а ще через тиждень – 780 тисяч, – у Російської Федерації є для цього всі можливості. Давайте говорити про це прямо й відкрито: ми зараз маємо справу з армією Російської Федерації, яка на сьогодні налічує майже мільйон військовослужбовців», - сказав генерал-лейтенант.

 

Головнокомандувач ЗСУ каже, доводив до наших партнерів по НАТО, що «це не ілюзія, це реальна загроза». І військовий комітет альянсу, за його словами, усвідомлює цю загрозу та погоджується з такими оцінками.

 

При цьому,Україні не варто сподіватися на військове втручання НАТО чи допомогу у вигляді військової техніки. Проте, НАТО запевнили Україну в політичній підтримці перед військовою загрозою з боку Росії.

 

За його словами, партнери по НАТО знають поточну ситуацію навколо України вони знають, але в них було єдине запитання – чи поділяю я з ними ту стурбованість, що є в них.

 

«Я відповів, що був стурбований колись, але лише раз, у 2014 році, коли вперше отримав на складі автомат, бронежилет та поїхав на війну. Тоді була стурбованість, а після – це вже було виконання своєї роботи.

 

Я нагадав союзникам по Альянсу, що війна в нас триває з 2014 року, і ми відтоді виконуємо свою роботу. Ми воюємо з серйозним ворогом. Він не маленький. Проти нас діють два армійські корпуси в першому ешелоні, та ціла загальновійськова російська армія – у другому ешелоні. Це масштабна сила. Тож ми маємо бути готовими до оборони, в тому числі, на територіях інших областей, якщо це буде необхідним», - сказав Залужний.

 

На питання про те, як вкоротити апетити країни-агресора, адже за суто арифметичними показниками військової потужності, Україна значно поступається Росії у кількості літаків, танків та особового складу, Головнокомандувач ЗСУ відповів:

 

«Ці апетити ми почали дещо зменшувати, починаючи з 2014 року. Особисто ми, хлопці й дівчата, українці, які на той час не отримували жодної військової допомоги. Ми продовжуємо це робити вже протягом восьми років, і байдуже, які там плани має Російська Федерація. Збройні Сили України виконають свою роботу і свій обов’язок.

 

За ці роки, у цій війні проти російської агресії, ми вже заплатили страшну ціну. Більш як 4 тисячі військовослужбовців Збройних Сил України віддали своє життя, щоб Україна була такою, якою вона є зараз.Ми будемо продовжувати виконувати цю роботу, без варіантів».

 

Як повідомляла "УМ", раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевняв, що у разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну наші військові боротимуться із окупантами до останньої краплі крові.
 
 
Нагадаємо, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Північноатлантичний альянс ухвалив рішення про прийняття України та Грузії.